Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordfører vil importere damer

TROMSØ (Dagbladet): - Dette dreier seg om kommunens framtid. Vi må gjøre noe drastisk for å sikre bosettingen og folketallet, sier ordfører Åge B. Pedersen (Ap) i Kåfjord i Troms. Han vil gjerne bruke penger fra kommunens næringsfond til damejakt i Asia, Polen og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kåfjord er en grisgrendt kommune i Nord-Troms. Det er langt mellom husene, og enda lengre mellom damene. Mannfolk steller alene på kjøkken og i fjøs, det er verken trivelig eller fruktbart.

Støtte fra ungkarene

_Hvorfor klarer ikke guttene finne seg koneemner sjøl?

-Blant annet mangler vi kvinnearbeidsplasser i kommunen. Jeg har nevnt forslaget om å gå til utlandet for flere av disse guttene, og de er ikke fremmed for tanken. De var glade for at noen ville sette fokus på denne saken,

- Hvorfor akkurat Asia, Polen og Russland?

- Vi vet jo at jenter fra de landene søker til Vest-Europa. Vi har allerede flere slike blandingsekteskap, og de fungerer bra. Kåfjord er allerede en flerkulturell kommune med norsk, samisk og finsk bosetting. Det er berikende å få et enda mer fargerikt innslag, sier ordføreren.

Ennå vet han ikke eksakt hvordan damejakten med kommunal pengestøtte skal organiseres. Det kan bli aktuelt å gi reisestøtte, eller etablere et halvoffentlig selskap som skal ta seg av prosjektet.

- Noen vil kanskje trekke på flirebåndet av dette, men for dem det gjelder er det virkelig alvorlig. Vi må ha flere jenter til kommunen for å sikre framtida, understreker Åge B. Pedersen.

Elskovsuke i Vardø

Kåfjord-ordføreren har blant annet registrert Piteå-kampanjen for å lage tusenårsbarnet. Der tar de strømmen og gir penger til nyfødte. Pedersen er glad for at noen tør å gå nye veier, men i Kåfjord må de få tak i damer før de kan premiere fødsler.

- Vi må ta tingene i riktig rekkefølge, sier Pedersen.

Mange kommuner i nord sliter med folketallet. Piteå-prosjektet har satt tankene is ving hos flere.

- Men det holder ikke med å ta strømmen en natt og håpe på mange graviditeter. I Vardø vil vi helst ha ei hel elskovsuke. Det er lettere å treffe når du fyrer av med hagleskudd enn med enn med enkeltskudd, humrer ordfører Hermod Larsen (H) i Vardø.

Kollega Jarle Andreassen (A) i Nesseby skryter av at hans kommune allerede har tatt poenget.

- Yes, i fjor vedtok vi å gi 5000 kroner til hver nyfødt i kommunen, forteller Andreassen.

- Og det har nyttet?

- Vel, det ble født 11 barn i fjor. Det er sånn midt på treet. Et godt år er 20 fødsler, når vi havner på seks-sju er det for dårlig. Kanskje beløpet er for lite, lurer Nesseby-ordføreren på. Han vil gruble videre og ser ikke bort fra at det kan komme nye artige utspill fra kommunen med noen få hus rundt rundkjøringen i Varangerbotn.

Betenkt

Kristelig Folkeparti har også klart å få en ordfører i syndige nord. Men Roy Waage (KrF) i Skjervøy vil i hvert fall ikke oppfordre til lystig sengelek. Etter en tenkepause kommer han likevel til at Piteå-ideen ikke er moralsk forkastelig

- Dette er vel også litt humoristisk ment. Men vi bruker andre virkemidler for å få folk til Skjervøy. Fritidstilbud og trivsel i trygge omgivelser er viktig for oss, forklarer Waage.

DAMEJEGER: Ordfører Åge B. Pedersen vil bruke kommunale midler til å finne damer til kommunens ungakarer.