Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordføreraksjon mot hemmelige torskeforhandlinger

TROMSØ (Dagbladet): Avgjørelsene om torskens framtid tas i lukkede rom. 50 nordnorske ordførere krever nå full åpenhet om den hemmelige norske kvotepolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torskefisket bør reduseres kraftig, mener havforskerne.

Til uka skal Norge og Russland - som sammen forvalter torskestammen i Barentshavet - fastsette neste års fiskekvoter. De siste åra er det fastsatt kvoter langt over det forskerne mener er forsvarlig. Rådene har gang på gang blitt neglisjert av norske og russiske myndigheter og næringsinteresser.

Den norsk-arktiske torsken - en av Norges viktigste naturressurser - er ifølge ekspertene «utenfor sikre biologiske grenser». I dag kan ingen gi noe entydig svar på hvor lang tid det vil ta å gjenoppbygge bestanden.

Dagens lys?

De 50 ordførerne - flere av dem fra regjeringspartiene Høyre og KrF - har samlet seg bak et opprop der de tar til orde for:

  • Stortingshøring om det siste tiårets feilslåtte fiskeriforvaltning.
  • At forvaltningen må baseres på føre-var-prinsippet.
  • Åpenhet om fiskeriforhandlingene med Russland. Norsk kvotepolitikk må ut av de lukkede rom.

Ordførerne stiller spørsmål ved om dagens forvaltning av fiskerressursene ikke tåler dagens lys.

- De viktigste årsakene er feilslått forvaltning og et stort og ukontrollert uttak av småfisk. Samtidig som ressursene overbeskattes, flyttes fiskerettighetene ut av den landsdelen som er mest av-hengig av dem, skriver ordførerne.

Aldri innsyn

- Alle viktige beslutninger om norsk kvotepolitikk er unntatt offentlighet. Allmennheten får ikke innsyn i notater og referater fra møtene mellom fiskerinæringen og departementet. I praksis er norsk fiskeriforvaltning like lukket som frimurerlosjen, sier fiskeriekspert Gunnar Album i Naturvernforbundet.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har tatt den endelige avgjørelsen om hvor mye fisk Norge er villig til å ta ut av havet neste år. Men Ludvigsens standpunkt er det bare en liten krets som får kjennskap til.

TORSKEKRISE: De siste åra har norske myndigheter ignorert advarsler fra havforskere og miljøvernere. Offentligheten får ikke vite hvorfor.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart