Ordførere hører ikke på Ernas råd

Bare 13 av 35 Høyre-kommuner hørte på Solberg sin marsjordre om videreutdanning av lærere. - Kommuner lar seg ikke overstyre, sier Utdanningsforbundet.

HØRER IKKE: Ernas ordførere er ikke like entusiastiske til videreutdanningsstrategien som henne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpi
HØRER IKKE: Ernas ordførere er ikke like entusiastiske til videreutdanningsstrategien som henne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har både Erna Solberg og Jens Stoltenberg flagget høyt med betydningen av videreutdanning for lærere. Den statlige videreutdanningsstrategien, «Kompetanse for kvalitet», har høstet mange lovord. Begeistringen har imidlertid uteblitt i både Høyre- og Arbeiderpartikommuner, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Videreutdanningsstrategien er et statlig støttet tilbud til lærere som vil etterutdanne seg, der målet er å heve kompetansen i skolen. I dag er det 147 kommuner som ikke gir lærerne dette tilbudet, av dem er 53 Arbeiderparti-styrte og 42 Høyre-styrte.

Hjalp ikke at Erna ringte Høyre har i lang tid løftet fram mer kompetente lærere som en svært viktig sak for partiet. I 2012 tok Erna Solberg personlig grep og ringte rundt med streng beskjed til alle sine respektive kommuner som ikke lot lærere få tilbudet.

Av de 35 Høyre-ordførerne som fikk telefon fra partilederen er det kun 13 som har fulgt «ordren». Så langt i år har til sammen 72 lærere fått søknader om videreutdanning avvist av Høyre-kommuner. Lederen av Utdanningsforbundet tror det handler om at nasjonale ambisjoner ikke samsvarer med lokale mål. Det kjenner ikke Høyres Elisabeth Aspaker seg igjen i.

- Jeg vet ikke om noen kommuner som ikke mener videreutdanning er viktig. Her handler det heller om dårlig organisering av tilbudet og for lite penger i kommunebudsjettene, sier Aspaker.

Åpner pengesekken Tross i Høyre-kommunenes labre engasjement vil Erna bidra til at 60 prosent av tilbudet skal betales av staten, det er en økning på 10 prosent fra dagens ordning. Jens Stoltenberg vil også løfte kompetansen. På tampen av den avsluttende pressekonferansen sa han seg villig til trappe opp bevilgningene til en milliard kroner de neste fire årene.

I 2012 var det 45 Ap-styrte kommuner som ikke sendte lærere på videreutdanning i regi av «Kompetanse for kvalitet». I 2013 har tallet økt til 53 kommuner.
- Lærere med høy faglig kompetanse er avgjørende for at elevene skal lykkes. I denne perioden har vi styrket lærerutdanningen, nå er tiden kommet for et kraftig løft for lærerne som allerede er i skolen, sier Trond Giske.

Et tankekors Lederen for Utdanningsforbundet mener imidlertid det ikke bare er pengene det står på.

- Intensjonen om å øke pengeandelen er god, men det vil neppe endre noe uten at det blir lovpålagt å tilby for kommunene, sier Lied.

Per i dag er videreutdanningsstrategien verken øremerket eller lovpålagt for kommuner å innføre, mange velger derfor å benytte seg av lokal videreutdanning. Lederen for Utdanningsforbundet påpeker at de lokale tilbudene ikke er kvalitetssjekket.

- Ofte strør kommunene undervisningen utover slik at det blir litt til alle, det gir ikke like god effekt i forhold til fordypningen vi tilbyr, sier Lied.

Utdanningsforbundet synes det er et tankekors at rikspolitikere lover så mye på områder der de ikke har makt til å gjennomføre løftene.

I 2012 skrev Dagbladet at «En av tre lærere får ikke etterutdanning»

 LOVER FOR MYE: Ragnhild Lied, leder av Utdanningsforbundet mener rikspolitikere ikke holder det de lover. Foto: Utdanningsforbundet
LOVER FOR MYE: Ragnhild Lied, leder av Utdanningsforbundet mener rikspolitikere ikke holder det de lover. Foto: Utdanningsforbundet Vis mer