Ordførere i vranglås

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Midt i den heiteste debatten om kommunenes dårlige økonomi legger Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at det kan spares tre milliarder kroner hvert år ved å slå sammen småkommuner. Besparelsene vil bli særlig store på Vestlandet og i de nordlige delene av Hedmark og Oppland. I Finnmark er avstandene så store at lønnsomheten blir liten. Det er særlig innen administrasjonen og sektorer som vei, avløp og renovasjon det kan spares penger. I praksis betyr det at det først og fremst er de kommunale byråkratene som vil få merke reformen.
  • Undersøkelsen må være hard kost for ordførere og rådmenn som den siste tida har protestert mest høylytt mot den dårlige kommuneøkonomien. For nå bør de bli møtt med motkrav om mer effektiv drift og rasjonalisering i egne rekker. Dette har hittil vært et forsømt tema, og er nærmest politisk ukorrekt å bringe på bane. Det er også en kjensgjerning at kommuneansatte, i motsetning til de fleste arbeidstakere i privat sektor, nyter godt av kortere arbeidstid i form av betalt lunsjpause. Ordførere er oftest snille arbeidsgivere.
  • Straks tallene fra SSB kom på bordet, ble tanken om kommunesammenslåing avvist av de fleste berørte ordførere. Da lager de ris til egen bak. Dagens kommunemønster er laget i ei tid med ganske andre kommunikasjoner. Nå har tunneler, bruer og veier kortet ned reisetida mellom mange småkommuner betraktelig. Og de aller fleste har fått bil. Det er bare en halvtimes kjøretur mellom rådhusene. Dette burde påkalle nytenking hos ansvarlige lokalpolitikere. I stedet fyrer de opp under fordommer og lokale særegenheter i reint velgerfrieri. På riksplan får de applaus i tråd med dagens populistiske oppskrift.
  • Stortinget har vedtatt at ingen kommuner skal tvangssammenslås. Det er vi enig i. Men det må være betinget av at lokalpolitikerne selv viser ansvar. Kommunene skal være en viktig forvaltningsmessig og demokratisk enhet. Men lokaldemokratiet kan ikke være tjent med kommuner der politikerne ikke har det minste økonomiske handlingsrom, slik tilfellet er i dag.