Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordførere krever ulvefamilie avlivet

HAMAR (NTB): Ordførerne i Rendalen og Stor-Elvdal vil ha avlivet ulvefamilien som har slått seg til på grensa mellom de to østerdalskommunene. Kravet framsettes i et brev som ordførerne i dag sendte tre medlemmer av regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulven truer livsgrunnlaget og er en fare for både mennesker og dyr, framholder de to ordførerne i sitt felles brev til statsrådene. De ser ikke bort fra at lokalbefolkningen nå tar loven i egne hender dersom den fredete rovdyrfamilien ikke avlives med offentlig samtykke.

- Personlig har jeg ikke tenkt å ta rifla og gå ut på jakt. Men folk er frustrerte og forbannet, sier ordfører Erling Myhre i Rendalen til NRK Hedmark. Han føler seg viss på at «noe kommer til å skje snart hvis ikke myndighetene tar til fornuften».

Det er ikke sannsynlig at ordførerne når fram med sitt ønske om avlivning. Så sent som i sommer gjorde Stortinget det klart at reproduksjon av ulv i Norge er et mål i norsk rovviltforvaltning.

Ulovlig jakt

Politiet har merket seg den ampre stemningen, og er etter det NTB forstår forberedt på at ulovlig jakting kan være i emning. I november framsto en sladdet jeger med fordreid stemme på TV2-nyhetene og fortalte om planer om ulvejakt i Hedmark.

Minst to tilfeller av ulovlig rovdyrjakt er fortsatt uoppklarte i innlandsfylket: I fjor sommer ble den radiomerkede bjørnen Palo ulovlig felt og fjernet av krypskyttere i Stor-Elvdals skoger. Halsbåndet til bjørnen ble funnet henslengt og skrudd sammen på en måte som beviser at mennesker har vært på ferde. På samme tid ble et avskrudd halsbånd tilhørende ei radiomerket gaupe funnet på bunnen av Glomma lenger sør i fylket.

50 år siden sist

Mens det tidligere bare har vært et og annet streifdyr av ulv på besøk i Hedmark, har sporinger på snø i vinter påvist et ulvepar med minst tre valper nord for Koppang i Stor-Elvdal. Dessuten har feltarbeidere funnet spor av en tilsvarende ulvefamilie i området mellom Akershus og Hedmark.

Det er første gang på 50 år at ulv har ynglet her i landet. Norges Jeger- og Fiskeforbund tar på vegne av landets jegerstand skarp avstand fra planene om jakt på fredete rovdyr, og advarer i likhet med politiet mot slik faunakriminalitet.

Ordføreren i Rendalen sier han ikke har noen tro på at bedøving og flytting av «hans» ulvefamilie har noen hensikt: - De kommer bare tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!