Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ordførere raser: - Gå hjem!

Dødstallene i Italia stiger, og flere ordførere går nå hardt ut mot karantenebryterne: - Vi sender politiet. Med flammekastere!

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

Italia med sine 62 millioner innbyggere er det landet i verden som er hardest rammet av pandemien, med over 69 000 smittede og 6820 døde.

Landet har vært i «lockdown» siden 13. mars. Alle ikke-nødvendige bedrifter er stengt og det er forbudt å reise - også innenlands.

Den første uka med portforbud ble det ilagt 40 000 bøter for brudd på karantenebestemmelsene. Politiet bruker droner for å få oversikt og militæret patruljerer i gatene. Likevel er folk ute og jogger, spiller bordtennis på stranda og går turer med hundene.

Det får ordførere og regionale ledere i landet til å rase, melder National Post.

- Dette er ikke en film

- Jeg får informasjon om at folk vil holde eksamensfester. Da sender vi politiet. Med flammekastere, truer Vincenzo De Luca, president i Campania-regionen, på Facebook.

Han påpeker at om dette fortsetter, vil dødstallene stige ytterligere.

- Vi vil ikke ha sykehusplasser nok til din far eller mor. Er det forstått?

Massimiliano Presciutti, ordfører i Gualdo Tadino, innleder en video på Facebook med at «dette er som en krigsbulletin fordi vi er i en virkelig krig».

- Og nå ser jeg mot dere … Dere må holde dere hjemme! Skjønner dere ikke at folk dør? Over fire hundre mennesker om dagen! Dere er uansvarlige. Idioter.

Tirsdag var det 743 døde på ett døgn.

Cateno De Luca, ordfører i Messina, går på Facebook hardt ut mot alle som bryter portforbudet.

- Jeg skal ta dere. I morgen, ikke om et år. I morgen! Jeg er ordfører. Du skal ikke spasere rundt i min by. Jeg kan ikke formelt forby deg å forlate huset, men jeg vil forby deg å sette fot på offentlig grunn med mindre det er helt nødvendig, sier han.

- En nasjonal krise!

Giuseppe Falcomatà, ordfører i Reggio di Calabria, stoppet en mann som jogget med en tydelig sliten hund.

- Jeg stoppet ham og sa: «Dette er ikke en film. Du er ikke Will Smith i «I Am Legend». Gå hjem», sier ordføreren i en Facebook-video.

Ordfører Antonio Tutolo i Lucera går hardt ut mot personer som ønsker å invitere frisører hjem, mens ordfører Antonio Decaro i Bari stoppet en person som spilte bordtennis ute, og ba ham gå inn og spille playstation.

- Gå hjem. Dette er ikke en film på TV. Dette er en nasjonal krise!

President i verst rammende Lombardia-regionen, Attilio Fontana, uttalte mandag at altfor mange oppholder seg utendørs.

- Jeg håper strengere tiltak iverksettes, sier han til italiensk TV, ifølge The Guardian.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Fengselsstraff

For å forlate hjemmene sine må innbyggerne fylle ut en skjema for å forklare hvorfor de skal ut, skriver avisa. De eneste gode grunnene er helseårsaker, arbeid eller at man er tom for matvarer. Personer med påvist smitte skal isoleres.

Likevel stoppet politiet en mann som var ute og handlet i Sicilia med påvist smitte. En mann i 60-åra gikk tur med hunden sin i Lavinio Lido di Enea til tross for at han hadde påvist covid-19.

Ifølge The Guardian er det flere rapporter om at personer lyver på skjemaene.

Tirsdag kom myndighetene med en ny lovbestemmelse, der personer som bevisst bryter karantenen etter å ha testet positivt kan bli fengslet i opptil fem år.

- Et forsettlig brudd på det absolutte forbudet for å forlate hjemmet sitt for personer som er satt i karantene etter å ha testet positivt mot viruset, vil bli straffet med fengsel fra ett til fem år, heter det i en pressemelding fra myndighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!