Ordførere raser mot ny kommuneøkonomi: - Må vurdere eiendomsskatt og kutt i skolen

Endringene i statlige overføringer til kommunene skaper vinnere og tapere blant norske kommuner.

OPPRØRT ORDFØRER: Gro-Anita-Mykjåland i Iveland. Hun føler seg tvunget til å slå seg sammen med storebror Vennela. Foto: Iveland kommune
OPPRØRT ORDFØRER: Gro-Anita-Mykjåland i Iveland. Hun føler seg tvunget til å slå seg sammen med storebror Vennela. Foto: Iveland kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kunne Dagbladet fortelle hvilke kommuner som blir de store vinnerne og taperne i det nye inntektssystemet til kommunene. 

Storbyene, med Oslo i spissen, kom best ut, og kan vente seg et betydelig inntektshopp neste år. Oslo alene får 160 millioner kroner mer fra staten i 2017 under det nye systemet. 

På andre enden av skalaen raser ordførere som mister kjærkomne millioner fra sitt kommunebudsjett dersom de ikke slår seg sammen med nabokommunene. 

I Iveland i Aust-Agder er ordfører Gro-Anita Mykjåland i harnisk. 

- Vi blir knebla. Dette er tydeligvis måten Sanner ønsker å gjennomføre politikk på, gjennom tvang. Stortinget sa det skulle være en frivillig kommunereform, men med det nye inntektsystemet blir det ikke frivillig, sier Mykjåland til Dagbladet.

- Skolene vil merke det Hun mister 4,5 millioner fra budsjettet neste år dersom ikke kommunen hennes slår seg sammen med naboen Vennesla. 

- Det betyr i så fall at vi må innføre eiendomsskatt, vi må øke avgiftene og skolen vil merke betydelig kutt. Vi må kanskje også vurdere privatisering av vedlikehold på vei, sier Mykjåland videre.

Iveland har et årlig kommunalt budsjett på 106 millioner kroner. Med det nye inntektsystemet er Oslo og resten av landets storbyer de store vinnerne: Hovedstaden får 160 millioner kroner i ekstra årlig tilskudd som følge av avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre. 

Jan Håkon Odd, ordfører i Leikanger i Sogn og Fjordane er også opprørt når Dagbladet ringer og gir ham tallene som betyr 5 millioner mindre i statlige overføringer neste år. 

STORE FORSKJELLER: De store kommunene kan innkasserer milliongevinst neste år. Mange av de små taper store summer. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
STORE FORSKJELLER: De store kommunene kan innkasserer milliongevinst neste år. Mange av de små taper store summer. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Dette setter oss i en veldig dårlig situasjon. Vi er en liten kommune med 139 millioner i årlige inntekter. Å miste 5 millioner er alvorlig, sier Odd. 

Barnehagedekning Ordføreren sier han nå blir nødt til å gjennomføre betydelige nedskjæringer.

- La meg være helt konkret. Dette kan bety at vi må legge ned korttidsavdelingen på sykehjemmet eller gå bort fra full barnehagedekning. I realiteten er disse pengene faktisk barnehageansatte, lærere og pleiehjemsansatte. Det er der vi må finne millionene Stortinget tar fra oss, sier han og legger til:

- Vi er en kommune som går godt, og vi blir straffa av politikerne. Vi har nesten ingen arbeidsledighet, vi høyt utdannet og folk her bor tett. Vårt helsesenter koster 6,5 millioner kroner i året. Jeg forstår ikke hvor vi skal hente pengene fra.

Siljan kommune i Telemark mister 6,2 millioner årlig med det nye inntektssystemet. Ordfører Kjell Abraham Sølverød er opprørt.

- Dette er sletttes ikke greit, og det er klart det er et press fra Sanner. Mitt parti har gått på valg på at Siljan skal bestå som egen kommune, og vi skal holde det vi lover. 

- Fra de små til de store Han reagerer også på at det er Oslo og de andre storbyene som får millionene Iveland, Leikanger, Siljan og de andre små kommunene mister. 

- Det føyer seg bare inn i rekken av reformer som går mot sentralisering av Norge. Det er ikke greit. Regjeringa tar fra de små og gir til de store. Vi, som en såkalt frivillig liten kommune, skal tydeligvis knebles til det siste, sier han. 

Hof kommune i Vestfold er en av kommunene som har valgt å slå seg sammen med naboene, og dermed gjort som regjeringen ønsker. Dermed unngår ordfører Mette Måge Olsen å miste 6,2 millioner neste år. 

Likevel forstår Måge Olsen at flere av hennes ordførerkolleger reagerer kraftig.

Kommunenes nye inntektssystem - vinnerne og taperne

 De 15 største vinnerne

Oslo: 160 mill
Bergen: 65 mill
Tr.heim: 41,6 mill
Stavanger: 28 mill
Bærum: 25 mill
 Kr.sand: 16,6 mill
Fredrikstad: 14 mill
Tromsø: 13,3 mill
Sandnes: 13 mill
Drammen: 11,1 mill
Asker: 9,4 mill
Sarpsborg: 8,1 mill
Skien: 8 mill
Skedsmo: 7.2 mill
Bodø: 7,2 mill

• De 15 største taperne:

Spydeberg: -4 mill
 Audnedal: -4 mill
Naustdal: -4,2 mill
Flesberg: -4,3 mill
Sør-Fron: -4,4 mill
Bjerkreim: -4,5 mill
Iveland: -4,5 mill
Leikanger: -4,8 mill
Samnanger: -4,9 mill
Hurdal: -5 mill
Fitjar: -5,3 mill
Lardal: -5,5 mill
Siljan: -6 mill
Hof: -6,2 mill
Ørskog: -6 3 mill

- Jeg skjønner godt at små kommuner opplever dette som press fra regjeringen. Men får vår del så har vi tatt grep. Vi har allerede gjort interkommunale samarbeid, og jeg som Ap-ordfører, ser vitsen med store kommuner i Norge, selv om mange er fornøyd med tjenestene i de små. 

- Sikrer likeverdige tjenester Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, forsvarer endringene Frp, Høyre og Venstre har gjennomført i inntektssystemet. 

- Med det nye inntektssystemet sikrer vi gode og likeverdige tjenester i hele landet, samtidig som vi tilbyr flere og saftigere gulrøtter til kommunene som slår seg sammen. Kommuner som selv velger å være små skal ikke lenger belønnes for det, sier Njåstad.

Framover må kommunen i større grad selv ta regninga for de de frivillige smådriftsulempene, dersom kommunen har hatt reelle muligheter til en kommunesammenslåing. Unntaket er små kommuner i grisgrendte strøk, mer enn 25,4 kilometer unna nærmeste 5000 innbyggere. 
 
Det er ikke bare på Oslo rådhus det smiles bredt i dag. Også de storbyene kommer godt ut: Bergen får 65 millioner kroner mer neste år, Trondheim 41 millioner, Stavanger 27 millioner, Bærum 25 og Kristiansand 16 millioner ekstra i det nye systemet. 

FORSVARER ENDRINGENE: Helge André Njåstad i Frp.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER ENDRINGENE: Helge André Njåstad i Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer