Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordførere raser: Radiomerket ulv kan forsvinne fra radaren i noen av mest ulveherjede områdene

Ulven kan i verste fall bevege seg gjennom hele utmarka i Rendalen kommune uten å bli oppdaget før etterpå. Forklaringen er manglende mobilnett. 

MERKING: Alfahannen i Slettåsflokken bedøves før merking. I tillegg ble en stor hannvalp i Slettåsflokken bedøvet og merket i dag. Statens naturoppsyn, Miljødirektoratets feltorgan, har ansvar for merkingen. Video: Lars Gangås / Statens naturoppsyn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens Naturoppsyn (SNO) driver nå radiomerking av ulv i ulvesona på Østlandet, som et alternativt tiltak til å skyte ulv.

Målet er å kunne følge ulvens bevegelser nærmest minutt for minutt.

Det er bare ett problem: I et av områdene hvor ulven tar mest sau er det ikke mobildekning i utmarka.

- For vår del er nesten hele utmarksarealet uten mobildekning bortsett fra noen høydedrag. Det går an å bevege seg i en strekning på cirka ti mil gjennom hele kommunen uten mobilkontakt, og det kan gå hele dager uten at ulven kommer i mobilnett sier ordfører Norvald Illevold (Ap) i Rendalen kommune, hvor det såkalte Osdalsreviret ligger.

Radiosenderne registrerer ulvenes bevegelser på GPS via satelitt, men er avhengig av GSM-nettet for å sende informasjonen videre til SNO. Denne informasjonen blir, når ulven kommer utafor dekning, samlet opp i halsbåndet og sendt via sms når ulven kommer i dekning igjen.

Utenfor ulvesonen

NYSGJERRIG ULV: Naturfotograf John Øystein Berg fikk et spesielt møte med denne unge ulven. Ifølge fotografen hoppet og danset ulven rett ved bilen Berg satt i. Video: John Øystein Berg Vis mer

Problemet er at ulven forsvinner helt fra radaren i de perioden da den mangler mobildekning.

Det kan i verste fall være flere dager.

- Det blir det ikke noen forebyggende effekt av, sier ordføreren, som mener staten bør koste på seg mobilnett til kommunen hvis radiomerkinga skal ha noe for seg.

Rendalen er kommunen i landet som etter all sannsynlighet opplevde mest sauetap til ulv i fjor. Hele 570 sauer ble ifølge ordføreren dokumentert tatt av ulv.

I nabokommunen Stor-Elvdal er ordfører Terje Hoffstad (Ap) like kritisk.

- Jeg sier ikke at radiomerkinga er meningsløs. Man får jo kunnskap på grunn av det. Det man ikke kan bruke det til, er å vite om ulven er i beiteområder eller ikke. I fjor sommer var det for eksempel store tap i områder i Rendalen som nettopp ikke hadde mobildekning, sier han.

SLETTÅS: Ulven i Slettåsreviret er mer nærgående enn annen ulv. Derfor får den førsterett på de såkalte proximity-senderne. Her er en ulv fra reviret fotografert i 2013. 
SLETTÅS: Ulven i Slettåsreviret er mer nærgående enn annen ulv. Derfor får den førsterett på de såkalte proximity-senderne. Her er en ulv fra reviret fotografert i 2013. 


Vis mer

Han mener radiomerkinga bærer preg av at politikerne i hovedstaden ikke kjenner de faktiske forholdene i områdene de bestemmer over.

Det er også grunnen til at han og Illevold gikk sammen om et utspill om saken i Østlendingen, som først omtalte saken i dag.

ULV PÅ VILLE VEIER: Erik Hammer tok denne videoen med mobiltelefonen sin på vei til barnehagen med sønnen. I filmen ser vi gråbein som løper langs veien i Fet. Video: Erik Hammer Vis mer

- Når ulven er radiomerka kan man, hvis det er dekning, få en oppdatering når man ser at den nærmer seg beiteområder, slik at man kan flytte på sauen eller sørge for at det er folk i nærheten av området hvor ulven er. Den effekten mister man når det ikke er mobildekning, sier han.

Bryter ut i latter

Senterpartiets Marit Arnstad bryter spontant ut i latter når hun hører om mobilproblemet i Rendalen.

- Dette viser hvor meningsløst det er. Her sier man altså at man skal radiomerke og følge bevegelsene til ulv, og så er man i et område som ikke har det som trengs for å gjennomføre oppgaven. Det har aldri vært noe annet enn en dårlig unnskyldning for at de sprang fra ulveforliket, smeller hun til.

Hun er generelt kritisk til radiomerkinga, som blir beskrevet av Senterpartiet som et sidespor.

- Helgesen har lansert det som et forebyggende og konfliktdempende tiltak. Det er vanskelig å si hvordan det skal bidra til verken konfliktdemping eller forebygging, men på lang sikt vil det nok gi bedre oversikt over hvor ulven er til enhver tid. I alle fall etter to-tre dager, når den får mobildekning igjen, sier hun sarkastisk.

Uansett forsinket

Seksjonssjef Lars Bendik Austmo i SNO påpeker at det uansett er en viss forsinkelse i radiomerkingen. Når ti GPS-posisjoner er registrert, sendes en sms til SNO - og det er opp til SNO å bestemme hvor lang tid som skal gå mellom hver sms.

I første omgang vil det bli registrert posisjoner hver time, men etterhvert blir det hver fjerde time.

Altså er det ingen live-oppdatering av ulven som er planlagt i Osdalsreviret.

Han påpeker dessuten at det ikke er første gang slike sendere brukes i området.

- Vi har erfaring fra samme type sendere i Osdalsreviret fra før. Det kan hende det da tar litt tid for hver oppdatering, men alfadyrene er avhengig av å ut og hevde revirene sine, og vil da før eller senere bevege seg i et område med dekning, sier han.

I Slettåsreviret merkes sju av ulvene med en annen type sendere, kalt proximity-sendere. Disse senderne fungerer på en annen måte, og vil kunne gi SNO varsel minutt-for-minutt i enkelte områder.

Det gjøres for å gi folk en ekstra trygghet - siden ulven i Slettåsreviret har vært mer nærgående mot mennesker enn normalt.

Noe lignende er ikke planlagt i området som berøres av Osdalsflokken, slik Rendalen og Stor-Elvdal gjør.

Ikke for å begrense sauetap

Det har heller aldri vært meningen at radiomerkingen av ulv skal forebygge skade mot sau på kort sikt, ifølge statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og Miljødepartementet

- Hovedformålet er å kartlegge bevegelsesmønsteret til ulven og se om de representerer et skadepotensial, særlig når ulvestammen nå er større enn tidligere, forklarer statssekretæren.

På lang sikt kan vandringsmønstrene til ulven imidlertid gi større kunnskap om dyret, hvor den gjør skade, og hvor den vandrer når den beveger seg ut fra reviret.

- Når det gjelder å avdekke vandringsmønstrene spiller det nok ikke noe særlig rolle om det tar noen dager, sier Lunde.

- Burde ikke sauebøndene i de hardest rammede områdene kunne dra nytte av denne radiomerkinga til å redusere sauetapene sine?

- Absolutt. Det ville vært veldig bra hvis man også kunne dra nytte av det for å redusere tap på sau, men er det ikke mobilnett får man ikke gort så mye med det. Men det er klart at det hadde vært nyttig.

- Det foreslås at staten bekoster mobilnett?

- Det får de nok bringe videre til Samferdselsdepartementet. Vi har mer enn nok med ulven, sier statssekretæren skjelmsk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling