Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordførere skuffet over Erna

Norske ordførere har sett seg lei på politisk spill på Stortinget, og krever nå konkrete tiltak fra statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er veldig skuffet. Jeg hadde forventa konkrete tiltak fra regjeringen nå, sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) til Dagbladet.

Tirsdag formiddag var hun til stede da Erna Solberg talte til ti ordførere under et «dialogmøte» om håndtering av flyktningkrisa. Møtet ble arrangert av KS, og ble avholdt i kjøvannet av en krevende høst for kommunene som har hatt stor pågang av asylsøkere.

- Situasjonene i norske mottakssystemene kan betegnes som en krise. Hver eneste dag trenger 350 nyankomne mennesker et sted å bo, sa Solberg til ordførerne.

Men heller ikke i tirsdagens møte kunne Solberg by på konkrete løfter, utover at ordførerne skal bli hørt i forbindelse med det videre arbeidet med tiltak til kommunene.

- Vi har ikke invitert til denne konferansen for at jeg skal gi svarene, men for at de skal gi innspill slik at vi kan finne fram til de endelige svarene, er Erna Solbergs svar til Pinnerød.

- Integrering kommer Statsministeren presiserer at det er planlagt en integreringsmelding til våren.

- Der vi vil gå gjennom de langsiktige integreringsløpene, sier Solberg.

Men det svaret er ikke Pinnerød og flere andre ordførere fornøyde med.

I løpet av høsten har regjeringen både lagt fram et statsbudsjett, et tillegg til det statsbudsjettet som kun angår flyktningkrisa og et asylforlik. Men flere ordførere opplever at disse planene ikke svarer på deres bekymringer, og Pinnerød har sett seg lei på politisk tautrekking og forhandlinger.

- Partipolitisk polemikk - Jeg er glad for at vi involveres i prosesser, og vi er innstilt på å ta vår del av oppgaven, men nå er det viktigste å komme med tiltak for hvordan kommunene skal kunne håndtere situasjonen vi står i her og nå, sier sier Pinnerød, og legger til:

- Fra vår side oppleves det ganske paradoksalt at mens vi som kommuner og frivillige organisasjoner kaster oss rundt for å møte flyktningstrømmen på en god måte, så bruker regjeringen tid på å diskutere og drive partipolitisk polemikk. Regjeringen har kommet med veldig få konkrete tiltak i forhold til kommunenes situasjon.

Pinnerød trekker fram to store problemer hun ønsker at regjeringen skal ta grep om.

• Tiltak for å ruste kommuneøkonomien.
• Dårlig informasjon og kommunikasjon fra UDI, departement og regjering.

Tre timers varsel - Da vi skulle etablere det første krisemottaket i høst, så fikk vi tre timers varsel på å ta imot 200 flyktninger på et døgn, forteller Pinnerød.

Bodø har siden starten av november opprettet to nye asylmottak, med 200 asylsøkere totalt. Fra før hadde de to ordinære asylmottak, og ett mottak for mindreårige asylsøkere.
 
- Regjeringen står i en enormt krevende situasjon, har du forståelse for at de må ta noen snarveier for å oppnå resultater?
 
- Jeg har forståelse for og erkjenner den krevende situasjonen. Men da er det desto viktigere at de sørger for god kommunikasjon. Nå trenger vi konkrete tiltak og klare beslutninger.
 
Sier nei til 3000 Flere store kommuner har fått oppfordringer fra UDI om å opprette store mottak som kan håndtere 3000 asylsøkere. Det sa byrådslederen i Oslo og ordføreren i Stavanger nei til.

KRITISK: Ordfører i Bodø Ida Marie Pinnerød (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Ordfører i Bodø Ida Marie Pinnerød (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har vært tydelig overfor UDI om at vi ikke ønsker en brakkeby med kapasitet på 3000. Vi ønsker i stedet å raskt tilrettelegge for flere tomter med kapasitet på opptil 1000 plasser. Det er mer forsvarlig i et integreringsperspektiv, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, på møtet.

Også ordføreren i Arendal, Robert Cornels Nordli (Ap), er frustrert over mangelen på konkrete tiltak fra regjering og storting. I hans kommune er det vedtak på å ta imot 1000 asylsøkere. Dette fordeles på både ordinære og hasteoppførte mottak, som drives av både kommunen og private tilbydere.

Etterlyser penger - Vi er nødt til å få mer midler. Utgiftene til voksenopplæring har for eksempel doblet seg, vi avhjelper nabokommuner og må leie inn tjenester. Men vi får ikke ekstra midler hverken til lokaler eller administrasjon, kun til selve undervisningen, sier Nordli (Ap) til Dagbladet.

I to av transittmottakene i Arendal har noen av asylsøkerne vært der i to måneder. Ifølge retningslinjene skulle de ikke vært der lenger enn 1-7 dager.

Dette belyser Arenadals problem, mener Nordli, som ikke er fornøyd med involveringen av kommunene i utplasseringsprosessene så langt, og heller ikke de økonomiske ytelsene til kommunene så langt.

- Verken statsbudsjett eller asylforliket svarer på våre utfordringer, og det syns jeg bare er trist. Vi sliter med praktiske og konkrete avklaringer som gjelder både økonomi og hvem som har ansvaret for hva, sier Nordli.

KRITISK: Ordfører i Arendal Robert Cornels Nordli (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Ordfører i Arendal Robert Cornels Nordli (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media