Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordførere vil ikke gi fastleger reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie (H) møter motstand fra kommunene.

MOTSTAND: Helseminister Bent Høie og regjeringens forslag om å gi fastleger reservasjonsrett møter motstand fra landets ordførere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MOTSTAND: Helseminister Bent Høie og regjeringens forslag om å gi fastleger reservasjonsrett møter motstand fra landets ordførere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange av landets ordførere sier nei til regjeringens lovforslag om å la fastleger nekte å henvise kvinner til abort.

I en undersøkelse VG har gjennomført blant landets ordførere har 187 svart på hvordan de stiller seg til det omdiskuterte spørsmålet. 165 av dem sier nei til å gi fastleger adgang til å nekte å gi aborthenvisning, bare ti er positive, mens tolv svarer at de ikke vet.

Helseminister Bent Høie (H) sendte lovforslaget ut på høring i forrige uke. Fristen i høringsrunden er satt til 30. april. Høie har fastholdt at det er kommunene selv som skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang, hvilket er en direkte konsekvens av press fra samarbeidspartiet Kristelig Folkeparti under regjeringsforhandlingene i fjor høst.

Om Høies egne lokalpolitikere er villige til å følge opp regjeringens forslag, er høyst usikkert. 19 av ordførerne som sier blankt nei til å gi fastleger reservasjonsmulighet, er selv Høyre-ordførere, og går dermed mot sitt eget parti.

Både i Oslo, Bergen, Tromsø og nå også Trondheim sier Høyres egne lokalpolitikere nei til Bent Høies forslag. Torsdag skal bystyret i Trondheim behandle et forslag fra Venstre om å nekte leger i kommunen å reservere seg. Høyre i Trondheim støtter dette forslaget, skriver VG.

- Vi hadde gruppemøte mandag kveld og alle som var der vil stemme nei til reservasjonsrett i Trondheim, sier Høyres gruppeleder Yngve Brox til avisen.

(NTB)

UTFORDRING: Reservasjonsretten var en av Krfs seiere i forhandlingene om regjeringsstøtte. Nekter kommunene, kan statsminister Erna Solberg få en utfordring i stortinget. Foto: Keystone,Jean-Christophe Bott / AP
UTFORDRING: Reservasjonsretten var en av Krfs seiere i forhandlingene om regjeringsstøtte. Nekter kommunene, kan statsminister Erna Solberg få en utfordring i stortinget. Foto: Keystone,Jean-Christophe Bott / AP Vis mer
Hele Norges coronakart