PÅ VALGKAMP: Carl I. Hagen besøkte Stangedagene i Stange i Hedmark i går. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
PÅ VALGKAMP: Carl I. Hagen besøkte Stangedagene i Stange i Hedmark i går. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Ordførerekandidat Hagen skulket Oslo bystyre et helt år

Carl I. Hagen har flere år med rekordlavt frammøte bak seg i Oslo bystyre. Nå ber han hovedstaden om fornyet tillit og lover å endre seg som politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STANGE (Dagbladet): Frp-nestor Carl I. Hagen og partiets førstekandidat i Oslo var en av de mest erfarne ringrevene i Oslo-politikken da han ga seg i 2003. Men det skyldtes ikke hans innsats i bystyresalen, der han i lengre perioder kan skilte med et av de laveste frammøtene i Oslo-politikkens historie. Det viser en gjennomgang av møteprotokoller Dagbladet har foretatt.

Hagen ble for første gang valgt inn i det som ble kalt Oslo formannskap i 1979. Med unntak av en periode på 80-tallet var han vanlig medlem av Oslo bystyre fram til 2003. Han forlot Stortinget etter valget i 2009, men vil nå tilbake til Oslo-politikken, helst som ordfører.

Husker ikke Når Dagbladet møter Carl I. Hagen under Stangedagene i Hedmark husker ikke partiveteranen når han gikk ut av Oslo bystyre.

- Sluttet jeg i 2003 sier du? Er det ikke lenger siden?

Selv ikke sitt siste møte som folkevalgt for Oslo-borgerne, onsdag 24. september 2003, møtte Hagen opp, ifølge møteprotokollene. Årsaken er «uoppsettelig arbeid», som henviser til Hagens arbeid på Stortinget i samme periode.

Ingen andre representanter i Oslo bystyre hadde et tilsvarende fravær, med mindre det skyldtes langvarig sykdom.

Nesten 40 saker ble klubbet gjennom den ettermiddagen. Alle uten Hagens tilstedeværelse. Møtet var ikke unikt i så måte, Hagen møtte nemlig ikke på noen av bystyremøtene i 2003, ifølge protokollene.

Innrømmer skulkeplan Ei heller vervet som medlem av finanskomiteen trakk Hagen til møter. I dag innrømmer Hagen overfor Dagbladet at han ikke stilte til valg i Oslo med den hensikt å møte opp i bystyresalen.

LOVER OPPMØTE: Carl I. Hagen lover å møte opp i Oslo bystyre sammen med andre Oslo-politikere i neste periode, så fremt han blir valgt inn i byens fremste forsamling. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
LOVER OPPMØTE: Carl I. Hagen lover å møte opp i Oslo bystyre sammen med andre Oslo-politikere i neste periode, så fremt han blir valgt inn i byens fremste forsamling. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer til å skjøtte mitt verv på en ordentlig måte. Det har jeg aldri sagt at jeg har forsøkt å gjøre tidligere, da jeg samtidig satt på Stortinget. Jeg gjorde jobben min internt i partiet, i gruppemøtene. Nå kommer jeg til å være et fullverdig medlem av bystyret og skjøtte mitt verv ordentlig.

I 2002 møtte Hagen bare på to av femten bystyremøter. Protokollene viser at flere av møtene Hagen lot være å stille på ble avholdt i Stortingets svært romslige sommerferie. Den strekker seg over tre måneder, fra midten av juni til begynnelsen av oktober. I denne perioden avholdes det i et normalår rundt tre møter i Oslo bystyre.

Lover bedring 12. september håper Hagen at hovedstadens velgere igjen gir ham tilliten som trengs for å skjøtte deres interesser. Som førstekandidat for Frp er han nær garantert en plass i Oslo bystyre.

Denne gangen lover han å stille opp i byens fremste forsamling.

- Kommer du til å til å være en annerledes bystyrepolitiker nå enn det du var sist gang?

- Ja selvsagt. Sist var jeg parlamentarisk leder på Stortinget og partiformann. Jeg var til stede på Frps gruppemøter i Oslo bystyre, men å sitte i bystyremøtene gjorde jeg ikke. Jeg fikk heller ikke noe godtgjørelse den siste tiden, sier Hagen.

Dropper Spania Hagen lover bedring og varsler at det blir uaktuelt for ham å bo fast i Spania store deler av året, dersom han kommer inn i Oslo bystyre.

- Blir dette et nytt liv som politiker?

- Ja, selvsagt blir det et nytt liv.

- Kommer du til å bo i Oslo eller i Spania?

- Det å bo i Spania kan du ikke gjøre når du er medlem av bystyret i Oslo. Da må du søke permisjon i så fall. Jeg har den intensjon at jeg skal skjøtte mitt verv som medlem av Oslo bystyre på en forsvarlig og god måte uansett hvilken posisjon jeg får, sier Hagen, under en måned før valget.