Ordførerembete til salgs: 1 mill. dollar

I Aserbajdsjan kan alt kjøpes for penger, til og med valget kommende søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAKU (Dagbladet.no): - Aserbajdsjan hører til i Guiness korrupsjons-rekordbok, sier lederen for OSSE (Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa), Maurizio Pavesi til Dagbladet.no.

På søndag er det parlamentsvalg i dette landet, som er et av verdens mest korrupte ifølge Transparacy International.

Muligheten for at det blir et fritt og rettferdig valg, er liten. OSSE har allerede rapportert om mye juks. På søndag stiller de med over 650 valgobservatører i Aserbajdsjan - om de kommer seg inn i valglokalene. Mange hundre av observatørene har fått problemer med akkrediteringen, flere av dem norske. Problemene dukket ikke opp av seg selv. Det er noen som ikke ønsker dem der.

For i Aserbajdsjan kan man kjøpe seg alt, for eksempel et ordførerembete. Det koster ifølge ryktene rundt 1 million dollar.

Ekstrem økonomisk vekst

Halvparten av innbyggerne i landet er lutfattige, og tjener langt under minstelønn, som er på 30 dollar i måneden. Arbeidsledigheten ligger på rundt 50 prosent. Samtidig er landet på vei inn i en ny gullalder. Med åpningen av rørledningen som sender olje fra hovedstaden Baku til Tyrkia, fyker inntektene oppover, raskere enn noe annet land i verden.

- Folk ser ikke noe til pengene, sier Teymur Agayev, som Dagbladet.no møtte på gata i Baku i dag. Han kommer ikke til å stemme på søndag.

Den økonomiske veksten er beregnet til å bli på rundt 20 prosent i år, og opp mot 35 prosent neste år. Til sammenligning vokser kinesisk økonomi med ni prosent i år. Pengene havner i de korrupte dresslommene til de få oligarkene som styrer dette landet. Men selv de får ikke sløst bort alt.

- Myndighetene vet ikke hvordan de skal behandle denne pengemengden. Det er blant annet derfor de nå har satt ned et oljefond. De er engasjert i demokratisering nå, på grunn av press internasjonalt, men også fordi de skjønner at et system som dette, med alle oljepengene, kan bli ustabilt, sier OSSEs Maurizio Pavesi.

Korrupte journalister

OSSE rapporterer at tv-selskapene i Aserbajdsjan favoriserer makthaverne, mens opposisjonen nektes tilgang. Organisasjonen har vært i kontakt med en rekke journalister som har dekket valget, men som har blitt arrestert eller overfalt de siste dagene. Det skal lite til.

I ANS, landets største mediahus, kunngjorde de i april en liste over de som ble ansett som landets rikeste. Det eksploderte som en bombe i landet der ytringsfrihet synes å være et fremmedord.

- Noen av dem som sto på lista ble fornærmet og lurte på hvorfor vi hadde med deres navn, mens andre var opptatt av at deres navn ikke var med, sier selskapets visepresident Seyfulla Mustafajev til Dagbladet.no.

Han ligger fortsatt i konflikt med flere av listetoppene, seks måneder etter.

For korrupsjonen gjennomsyrer hele samfunnet her, og Mustafajev vedgår at de også har problemer med journalister som lar seg kjøpe.

- For å få bort dette har vi sagt til journalistene som tilbys bestikkelser at vi betaler dem den samme summen om de filmer seansen. Etter at vi begynte å sende innslagene på tv har problemet nesten forsvunnet, sier Mustafajev, som kaller sin redaksjon for uavhengig, noe andre er sterkt uenig i.

Sensur

I det opposisjonelle nyhetsbyrået Turan News forteller direktør Mehman Alijev om en tøff hverdag. Myndighetene har gått over fra å sensurere innholdet, til å gjøre avispapir og trykking svært kostbart.

- Å utgi en uavhengig avis i Aserbajdsjan er i praksis umulig. Myndighetene driver økonomisk sensur, de truer blant annet selskaper til ikke å sette inn annonser i avisene. Aviser har også blitt saksøkt, og de taper alltid. Bøtene har vært så store at man kan slås konkurs på en dag, sier Alijev i sin avisredaksjon med 40 ansatte i Baku.

Han forteller om vold og trusler mot journalister. I mars ble Elmar Husejnov, lederen av et opposisjonelt tidsskrift, funnet skutt. Selv har nyhetsbyrået reddet en del av virksomheten sin på at de har servere i USA. Sidene de hadde i Aserbajdsjan ble fjernet av myndighetene.

- Når det gjelder nyhetsdekning får myndighetspartiet 80-90 prosent av tiden, mens opposisjonen nevnes nesten aldri. Om de nevnes er det negativ omtale, sier OSSEs talskvinne Urdur Gunnarsdottir.

Stopper valgkampen

Reklametid har alle kandidtater fått denne gangen, men prisene har økt drastisk den siste tida.

- Det koster 100 dollar i minutter med reklame. Så begynte alle å kjøpe opp minuttene, og de sier de ikke har plass til mitt innslag. I privat tv har prisene gått i været, det koster 1000 dollar minutter nå, sier Alijev Intiquam Kamil, som er opposisjonskandidat i Stalins gamle industriby Sumgait.

Her har 85 prosent av alle barna anemi på grunn av forurensing. Byen har 60.000 flyktninger og minst halvparten av de 400.000 innbyggerne er arbeidsledige. De rike valgkandidatene driver nå, ifølge Kamil, oppussing av fattiges boliger for å kjøpe seg stemmer. Til og med barna har de engasjert.

- Makthaverne leier små barn for å rive ned valgplakatene våre, de får tre kroner per plakat.

Dagbladet.no besøkte denne uka et av valglokalene i Sumgait. Vi ble bedt innstendig av opposisjonen om å komme tilbake på valgdagen med kamera, slik at valgjukset her kunne forhindres. Lederen for valglokalet på sin side, var bekymret for om vi kom igjen.

USA leverer valgdagsmåling

Den amerikanske ambassadøren Reno Harnish har sammen med blant annet Norge brukt de siste åtte månedene på å jobbe for valget.

Han peker på at hele det politiske spekteret er med i valget denne gangen. Problemet er blant annet at mange blir fortalt hvordan de skal stemme, og politiet drar demonstranter vekk fra gatene. USA bruker nå 1 million dollar på valgdagsmålinger i landet.

- Aserbajdsjan er et viktig land. Vi har økonomiske interesser her, samt energi- og sikkerhetsinteresser, sier ambassadøren, som mener USAs interesser best kan ivaretas med en demokratisk utvikling i landet. Harnish innser at det ikke blir enkelt.

- Vi gjorde en undersøkelse om hva folk synes er viktig her, og en stor del av de som svarte mente at det var viktig å motta bestikkelser, sier Harnish.

Maktspill

De første resultatene av valget søndag ventes først etter helga. Og den største spenningen knytter seg til hvor mye valgfjusk det blir, ikke hvem som vinner.

Som sist valg kommer makthavernes parti til å gå av med brakseier. Hvor mange opposisjonskandidater de velger å slippe til blant de 125 parlamentsmedlemmene gjenstår å se. Ryktene i Baku ligger på rundt 25 stykker.

Også i dette partiet, YAP, foregår det et maktspill nå. Og det er en kamp om å vinne makta det er snakk om. Ingen av dem Dagbladet.no så langt har møtt har framlagt noe politisk program, heller ikke de opposisjonelle.

- Politikk i Aserbajdsjan handler om personer og ikke saker, sier OSSEs Urdur Gunnarsdottir. Hun har fått inn over 1000 klager på dette valget så langt.

Variasjoner i juks

Den norske ambassadøren Steinar Gil er folkehelt i Aserbajdsjan, fordi han tør å stå opp mot myndighetene. Han er heller ikke redd for å si hva han mener om dette valget.

- En tilhenger av opposisjonen kan miste jobben, trakasseres, presses. Dette er metoder uverdige i et land som er medlem av Europarådet. Det ser ikke så veldig lyst ut for et fritt og rettferdig valg, sier Gil i den norske ambassaden i Baku.

Han nevner eksempler på mobile valgurner fulle av ferdigutfylte stemmesedler, og folk som stemmer igjen og igjen og igjen.

- Måter å jukse på og måter å forhindre det på er hva dette valget dreier seg om, avslutter Gil.

KJEMPER FOR PLASS I PARLAMENTET:</B> Alijev Intiqam Kamil er kandidat i opposisjon til de korrupte makthaverne i landet. Det er ikke enkelt. Her har han samlet tilhengere og poserer foran sin egen valgplakat, som han opplever blir revet ned hele tiden.
STALINS GAMLE BY FOR PETROKJEMI:</B> Byen med de arbeidsdsløse, kalles Sumgait i Aserbajdsjan. Fortsatt dominerer de få rike denne byen, som ble bygget i 1953, for å huse arbeiderne som skulle jobbe på fabrikkene. I dag er fabrikkene nedlagt, og svært mange er arbeidsledige. Staten sier ingenting, men rundt 15 prosent av barna er døfødte. Dette var den mest forurensede byen i hele Sovjetunionen.
ØNSKER IKKE JOURNALISTER: Lederen for den lokale valgkommisjonen i den gamle industribyen Sumgait, fru Quliyera,var ikke spesielt interessert i at Dagbladet.no kommer tilbake til valglokalet på søndag for å observere valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer