CORONAVIRUSET: Sarsborg og Fredrikstad-området er rammet av et stort corona-smitteutbrudd. Ordfører Sindre Martinsen-Evje forteller Dagbladet at de har oversikt over smitten. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Bjørn Langsem. Vis mer

Coronaviruset:

Ordføreren frykter stigmatisering

Sarpsborg-ordføreren sier det handler om liv og helse etter at 2500 innbyggere er i corona-karantene.

Publisert
Sist oppdatert

SARPSBORG (Dagbladet): Sarpsborg og Fredrikstad-området er rammet av et stort corona-smitteutbrudd.

Et arrangement med 170 deltakere i det ikke-godkjente forsamlingslokalet til det sjiamuslimske trossamfunnet Al-Ghadir Islamsk Senter regnes som utgangspunktet for utbruddet, og Sarpsborg kommune vurderer fortsatt om de skal anmelde forholdet. Men ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) sier det viktigste akkurat nå er å håndtere utbruddet.

– Vår jobb nå er å prioritere liv og helse, sier ordføreren til Dagbladet på vei ut fra et krisemøte.

Vil ikke stenge skolene

2500 personer er i skrivende stund i karantene. Kl. 17 i dag holder kommunen en pressekonferanse om utbruddet.

Utdanningsforbundet vil stenge skolene i kommunen, hvorfor vil dere ikke gjøre det?

<strong>STENGT:</strong> Grålum ungdomsskole er stengt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STENGT: Grålum ungdomsskole er stengt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

– Fordi vi per dags dato har oversikt og en viss kontroll på utbruddet. Det er smitte innenfor et visst miljø, og smitten er ikke på avveie. Det gjør at vi kan drive smittesporing, og kjenner til smitteveiene på dem som tester positivt. Vi stengte en skole i dag. Skulle det utvikle seg slik at vi ikke har oversikt, så må vi vurdere det på nytt. Inntil videre klarer vi å håndtere dette.

<strong>LEDER:</strong> Knut Olav Farbrot i Utdanningsforbundet i Sarpsborg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEDER: Knut Olav Farbrot i Utdanningsforbundet i Sarpsborg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Frykter stigmatisering

Per 6. september var 75 personer med tilknytning til et lokalt utbrudd registrert smittet i Sarpsborg kommune. I tillegg var 137 registrert smittet i Fredrikstad. Totalt er sju skoler i Sarpsborg berørt av utbruddet.

– Det snakkes om en frustrasjon i byen som i verste fall kan føre til litt polarisering mellom grupper, kjenner du til det?

– Jeg er bekymret for at det blir en sterk stigmatisering nå av en religiøs minoritet. Vi må tenke at vi skal leve sammen også etter dette, og vi må tenke på at ingen ønsker å bli syke eller smittet. Det er mange barn som også er smittet nå, og det er våre barn og unge, uansett. Vi må ta vare på hverandre.

Han sier kommunen – og innbyggerne – må holde «holdet kaldt og hjertet varmt».

– Det som skjedde i bygningene var ikke greit, og det må kommunen ta tak i. Men når det er sagt, så har vi hatt et godt samarbeid med forstanderen i menigheten. De er ulykkelig for det som har skjedd, og jeg håper vi slipper stigmatisering og netthets, som jeg har sett at det har vært litt av.

– Alle kan bli smittet, det kan vi se også i Bergen, hvor det er studenter. Alle må huske at vi er i en pandemi, og alle må ta ansvar. Men når det skjer utbrudd, er ikke løsningen å skape frykt eller skiller mellom dem og oss.

<strong>SMITTEUTBRUDD:</strong> Smittreutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura i lokalene til Al-Ghadir Islamsk Senter i Skjeberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMITTEUTBRUDD: Smittreutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura i lokalene til Al-Ghadir Islamsk Senter i Skjeberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I isolasjon

Søndag uttalte forstander i det sjiamuslimske trossamfunnet seg for første gang til Dagbladet.

– Vi vil leve i fred og ikke forstyrre andre. Se bare på bildet av det nye senteret vårt. Det ligger midt i skogen, sa forstander Sadiq Baker Alezairjawi (54).

Forstanderen sitter selv isolert med påvist covid-19.

– Jeg har ikke merket noe til sykdommen verken før eller nå. Det er det som er det skumle. Mange av våre medlemmer som har fått konstatert smitte, har ikke merket noe. Slik sett er vi ofre selv. Det må ha kommet fra et sted

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer