BØTELAGT: Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen (Ap) har vedtatt et forelegg på 12.000 kroner for seksuelt krenkende handling. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
BØTELAGT: Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen (Ap) har vedtatt et forelegg på 12.000 kroner for seksuelt krenkende handling. Foto: Kjell Herskedal / ScanpixVis mer

Ordføreren i Kristiansund bøtelagt for seksuelt krenkende handling

Per Kristian Øyen (Ap) har vedtatt forelegget, men erkjenner ikke straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han vedtar forelegg, men han erkjenner ikke straffskyld. Denne saken har vært en så stor belastning for ham at han nå velger å sette strek, sier ordførerens forsvarer Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

- Jeg forutsetter at dette betyr at saken er ute av verden, sier advokaten.

Øyen er nå sykmeldt, og Reiss-Andersen sier at det ikke er tatt stilling til om han vil komme tilbake som ordfører i Kristiansund.

Politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekrefter saken overfor VG:

- Jeg kan bekrefte at jeg har bøtelagt en sentral politisk skikkelse i distriktet for overtredelse av en bestemmelse i straffelovens sedelighetskapitell, sier politimesteren.

Forelegget, som er på 12.000 kroner, gjelder overtredelse av straffelovens paragraf 201, bokstav b,« for i ord eller handling ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær eller ovenfor noen som ikke har samtykket».

Henlagt to ganger Dagbladet kjenner til at saken ble anmeldt på vårparten i fjor, men at den ble henlagt etter to måneders etterforskning.

Henleggelsen ble påklaget, og deretter ble saken tatt opp igjen, før den på ny ble henlagt 15. oktober i fjor.

Statsadvokaten beordret politiet å innhente ytterligere opplysninger. Det har endt i at statsadvokaten nå har bedt politimesteren i politidistriktet å utstede et forelegg i saken.

Ordføreren vedtok forelegget i dag.

- Fornøyd med å bli trodd Advokat Gunhild Lærum, representerer to kvinner som er fornærmet i saken. Ordføreren er bøtelagt for et forhold som gjelder en av disse kvinnene. Lærum sier at kvinnene er fornøyd med å bli trodd.

FORNØYD: Advokat Gunhild Lærum bistandsadvokat for to kvinner som anmeldte ordføreren for ett år siden. Ordføreren er nå dømt for seksuelt krenkende handling mot en av kvinnene. - De er glade for å bli trodd, sier Lærum. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNØYD: Advokat Gunhild Lærum bistandsadvokat for to kvinner som anmeldte ordføreren for ett år siden. Ordføreren er nå dømt for seksuelt krenkende handling mot en av kvinnene. - De er glade for å bli trodd, sier Lærum. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- De er veldig fornøyd med at henleggelsen er gjort om, og at han har fått bot. De er glade for å bli trodd, sier Lærum til Dagbladet.

Hun sier at det kan bli aktuelt for kvinnene å gå til sivilt erstatningssøksmål mot ordføreren.

Da ordføreren ble anmeldt i mai i fjor, inneholdt anmeldelsen påstander om seksuelt krenkende handlinger over flere år. Det han nå er bøtelagt for er ett konkret tilfelle fra 2013.

Påtalemyndigheten vil ikke vurdere påstandene om de tidligere seksuelt krenkende handlingene fordi de er foreldet.

- Spør politiet Det er førstestatsadvokat Jan Hoel ved statsadvokatembetet i Møre og Romsdal som har beordret forelegget. Det var også Hoel som beordret politiet å gjenoppta saken etter at politiet selv hadde henlagt saken to ganger.

- Hvorfor de henla saken må du spørre politiet om. Vi vurderte det anderledes. Det er ikke uvanlig at saker vurderes forskjellig på politinivå og statsadvokatnivå, sier Hoel til Dagbladet.

- Politiet henla saken etter bevisets stilling, mens vi har vurdert det slik at noe er foreldret mens andre deler av saken ga grunnlag for forelegg, sier Hoel.

NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Berit Reiss-Andersen representerer ordfører Per Kristian Øyen (Ap). Ordføreren har vedtatt forelegget, men nekter straffskyld. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Berit Reiss-Andersen representerer ordfører Per Kristian Øyen (Ap). Ordføreren har vedtatt forelegget, men nekter straffskyld. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer