- UBEHAG: - Både næringslivsledere og folk i Kirkenes har blitt forsøkt vervet som agenter, sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger. Foto: Henning Lillegård
- UBEHAG: - Både næringslivsledere og folk i Kirkenes har blitt forsøkt vervet som agenter, sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger. Foto: Henning LillegårdVis mer

De hemmelige tjenestene:

Ordføreren i Sør-Varanger:
– Verver fortsatt spioner i nord

Frode Berg er nok ikke alene. De hemmelige tjenestene skal ha forsøkt å verve flere nordmenn til å spionere mot Russland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

KIRKENES (Dagbladet): Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger sier at både ledere i næringslivet og privatpersoner har følt seg presset, og skal være forsøkt vervet som agenter for de hemmelige norske tjenestene.

Dagbladet er også kjent med andre historier, hvor nordmenn forteller at de skal ha blitt oppsøkt, og bedt om å hjelpe til med informasjon til de hemmelige tjenestene.

Like før jul i fjor ble Kirkenes-mannen Frode Berg (62), som var tidligere inspektør ved Grensekommissariatet for den norsk-russiske grensen, arrestert i Moskva. Han sitter fortsatt varetektsfengslet i sikkerhetsfengselet Lefortovo. Berg risikerer 20 års fengsel.

Frode Berg har i avhør med det russiske sikkerhetspolitiet FSB (Federalnaja sluzjba bezopasnosti – tidligere kjent som Sovjetunionens fryktede KGB) innrømmet at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten. Samtidig nekter han straffskyld.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn