Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordføreren i Tromsø: - Berører oss alle

Kommunen orienterer om hvordan de håndterer den alvorlige hendelsen hvor fire personer ble funnet livløse i sjøen mandag kveld.

I SORG: Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen, beskriver mandagens hendelse som tragisk. Foto: Christian Wehus. Vis mer

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): I forbindelse med den tragiske hendelsen i Tromsø i går kveld, holder ordfører Gunnar Wilhelmsen, og representanter fra kommunens tjenester pressekonferanse på rådhuset klokka 12.30.

- Vi vil uttrykke medfølelse for alle de berørte, sier ordfører Wilhelmsen.

- Det er en tragiske hendelse som berører oss alle. Det er klart at hele befolkningen er berørt av dette, utdyper han overfor Dagbladet.

Alle de fire involverte er en del av Tromsø kommune, sier han.

- Den eldste var tilknyttet en våre skoler og de to minste barna var tilknyttet en av byens barnehager. Moren hadde tilknytning til et introduksjonsprogram gjennom flyktningtjenesten.

Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen vil ikke si noe om hvor mye kontakt familien har hatt med det kommunale hjelpeapparatet.

- Har kommunen mottatt varsler eller satt inn tiltak mot familien tidligere?

- Vi er ikke kjent med at det er satt i verk tiltak mot denne familien tidligere. De har vært en ordinær gjenforeningsfamilie, svarer avdelingsdirektør Kari Henriksen etter spørsmål fra Dagbladet.

TENT LYS: En kvinne og tre barn ble hentet opp av vannet ved Fagereng i Tromsø. Kvinnen og ett barn er bekreftet omkomne. Foto: Daniel Lilleeng
TENT LYS: En kvinne og tre barn ble hentet opp av vannet ved Fagereng i Tromsø. Kvinnen og ett barn er bekreftet omkomne. Foto: Daniel Lilleeng Vis mer

Holdt minnestund

Det er mange av kommunens ansatte som er involvert i denne saken, sier ordføreren.

- Vår oppgave er å ta vare på de involverte og informere de som skal informeres, sier Wilhelmsen.

Avdelingsdirektør Kari Henriksen sier at kommunen i går kveld ble kjent med at dette var barn og en familie som var tett tilknyttet kommunens virksomhet.

- Det er nå dessverre sånn at den eldste ungen er død. Barnet var elev på en av byens barneskoler og det har i dag vært avholdt minnestund på skolen.

Der har det vært diktlesning og taler fra lærere og en medelev, forteller hun.

- Det viktige for oss er å ta vare på ungene og de voksne som er rundt. Det har vi høyt fokus på nå, avslutter Henriksen.

I SORG: Det flagges på halvstang på skolen den drepte jenta gikk på. Foto: Daniel Lilleeng
I SORG: Det flagges på halvstang på skolen den drepte jenta gikk på. Foto: Daniel Lilleeng Vis mer

Ivaretar medelever

Tromsø kommune bekreftet i formiddag at jenta som er bekreftet omkommet etter funnet av fire livløse personer i vannet i går var elev ved en av kommunens barneskoler.

- Skolen det gjelder snakker i dag med elevene om hva som har skjedd, og har i tillegg informert foresatte ved skolen om dødsfallet. Også ansatte blir ivaretatt, alt dette i tråd med våre rutiner, sa avdelingsdirektør Kari Henriksen i en pressemelding.

Det er snakk om Borgtun skole. Kommunen opplyser at forebyggende helsetjenester bistår skolen i oppfølgingen. Elever som ønsker å ringe hjem, får mulighet til det.

Jenta var født i 2012.

ETTERFORSKES: Ei jente, født i 2012, og en kvinne i 20-åra er bekreftet omkomne etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld. To små jenter, begge under ti år, er betegnet som kritisk skadd og ble sendt til Rikshospitalet. Foto: Christan Wehus. Vis mer

Etterforskes som drap

Den voksne kvinnen som er bekreftet omkommet, og som nå mistenkes for å ha drept sin eldste datter og for å ha forsøkt å drepe sine to andre døtre, hadde tilknytning til kommunens introduksjonsprogram gjennom Flyktningetjenesten.

De to barna som overlevde, en jente født i 2015 og en i 2018, har livstruende skader. De har tilknytning til en av kommunens barnehager, opplyser kommunen.

Moren, og barnas far - som har status som vitne i saken - var begge fra Sudan. Mannen kom til Norge i 2015, og mor kom etter på familiegjenforeningen i 2017.

- Dette er en tragisk hendelse for alle involverte. Våre tanker går til de nærmeste og alle som er berørte. Vi gjør det vi kan for å hjelpe der det er behov, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen i kommunenes pressemelding.

Politiet sier de etterforsker saken bredt.

- Politiet er fortsatt i en tidlig fase. En av hypotesene er at mor har påført døden for det ene barnet og de kritiske skadene på de to andre, sa politiadvokat Gøril Lund på en pressekonferanse i formiddag.

Enn så lenge vil ikke politiet si noe om hva de vet om hva som har skjedd i tida fram til hendelsen, og åpner fortsatt for at det kan være snakk om en ulykke.

Så barnevogn - fulgte spor

Det var mandag kveld klokka 17.28 fikk politiet i Tromsø melding fra forbipasserende om en barnevogn i Kvaløyvegen og spor som gikk ned til vannet like ved.

Politiet rykket ut, og måtte seinere legge på svøm da det ble observert fire livløse personer i sjøen.

- Når melder gikk ned til vannet, var det funn i vannkanten som gjorde at vi måtte undersøke vannet, hvor vi deretter tok opp fire personer, opplyste politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø-politiet på en pressekonferanse i går kveld.

Det ble funnet støvler i vannkanten, sa hun videre.

På formiddagens pressekonferanse sa Hermandsen at alle de fire ble funnet åtte til ti meter ut i vannet.

- De lå i nærheten av hverandre. Det var én politibetjent som hentet dem opp, sa Hermandsen.

Det er langgrunt på funnstedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media