Ordføreren kalte terroristens moské radikal. - Gå og spør ham om han har noe bevis for det, sier leder i moskeen

Nå prøver man å finne ut hvordan Mostefai havnet i terroristenes hender.

IKKE RADIKAL: Benayad Karim, visepresident i moskeen, måtte i dag svare på utallige spørsmål om stemningen i den franske moskeen. Han kunne fortelle at moskeen terroristen gikk i, ikke er radikal. Til høyre står Benali Abudullah, president i moskeen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE RADIKAL: Benayad Karim, visepresident i moskeen, måtte i dag svare på utallige spørsmål om stemningen i den franske moskeen. Han kunne fortelle at moskeen terroristen gikk i, ikke er radikal. Til høyre står Benali Abudullah, president i moskeen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUCÉ / OSLO (Dagbladet): I dag tidlig meldte kilder nær den franske etterforskningen om at Omar Ismail Mostefai brukte å gå i en moske i Lucé nær Chartre.

Mostefai er den første av de totalt sju gjerningspersonene som er identifisert.

Ifølge franske medier ble han identifisert ut fra en fingertupp som ble funnet i ruinene til konserthallen Bataclan, hvor hele 89 mennesker ble drept fredag. Da politiet stormet bygningen, detonerte de tre gjerningsmennene sine selvmordsvester.

Ikke radikal moské I dag er det et stort presseoppbud utenfor moskeen. Det er fortsatt ikke kjent hvordan Mostefai ble radikalisert og moskeen skal arrangere en pressekonferanse i ettermiddag for å fortelle om deres inntrykk av ham.

Malhi Hacene, som er nabo til moskeen, måtte i dag svare på utallige spørsmål om stemningen i den franske moskeen.Med sitt andre terrorangrep på ett år, er stemningen noe endret i Frankrike.

- Hva slags islam lærer dere her?, spør en engelsk journalist.

 - Gir imamen dere beskjed om å gå til hellig krig?, spør en av de franske journalistene.

- Her!? Nei aldri, svarer Hacene vantro.

MOSKEEN: Dette er moskeen Omar Ismail Mostefai gikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOSKEEN: Dette er moskeen Omar Ismail Mostefai gikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri hørt en imam si noe sånt i denne moskeen.

Krever bevis Ismael bodde i Chartre, nær Luce, fram til 2012. Det er en liten by en time sør for Paris. Moskeen vil i dag invitere borgermesteren i Chartre på en pressekonferanse klokka 17.

- I dag tidlig hørte jeg borgermester si at dette er en dårlig moské. Gå og spør ham om han har noe bevis for det, sier visepresidenten i moskeen Karim Belnaid.

- Jeg forstår at disse journalistene kommer hit for å spørre om det er dårlig islam her. Men jeg kan si deg, helt sikkert, at det ikke er noe radikalisering i denne moskeen, sier Hacene til Dagbladet.

- Dro til Syria Påtaleansvarlig i Paris, François Molins, sier at Mostefai ble ansett for å være i faresonen for å bli radikalisert i 2010, men før fredag hadde han aldri vært innblandet i en etterforskning eller mistenkt for å være del av en terrororganisasjon.

Den franske avisa Jounal du Centre siterer anonyme kilder som sier at Mostefai forsvant i to eller tre år. Nå ser politiet på om han reiste til Syria i fjor, ifølge kilder nær etterforskningen.

Nå har den franske storavisa Le Monde kommet med ytterligere detaljer om mannens fortid.

Avisa siterer politikilder på at mannen var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014.

Da mannen kom tilbake fra Syria, kunne politiet ved hjelp av overvåkning slå fast at mannen var medlem av en fransk salafistgruppe. Salafisme er kjent som en svært konservativ gren av islam.

Denne gruppa skal ha blitt fulgt nøye med på av fransk etterretning, men mannen ble ansett som et helt vanlig medlem, ledet av en mindre profilert leder.

- Dette er galskap Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet, skriver NTB. Senere ble totalt seks av terroristens familiemedlemmer arrestert av politiet.

- Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet.

Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert. Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

- Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.