Dødsfellene på «fugleøya»:

Ordføreren om skrekk­synet: - Grusomt

Å gripe fysisk inn i området, og rydde vekk all plast, vil kunne gjøre mer skade på fuglelivet enn selve plasten, tror Herøy-ordfører, som etterlyser mer kunnskap fra miljøministeren.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arnulf Goksøyr (H) er mangeårig ordfører i Herøy kommune, hvor «fugleøya» Runde ligger. Han forteller at kommunen over flere år, med økende bekymring, har merket seg utviklingen.

Om bildene Dagbladet har publisert, har han følgende å si:

- Det ser grusomt ut, og er grusomt. Det er fare for fuglenes liv og helse.

Herøy kommune står likevel i en spagat. De ønsker å rydde opp, men vil ikke forstyrre fuglelivet på øya som nærmest er et nasjonalt ikon. I hekkesesongen, fra februar til august, huser øya nemlig mer enn 500 000 fugler - blant dem lundefugl, havsule, storjo og toppskarv.

- For å si det direkte: Det å gripe inn fysisk i området, og rydde vekk all plast, vil kanskje gjøre mer skade på fuglelivet enn plastikken i fjellsida, sier ordfører Goksøyr.

Utfordrer Elvestuen

Han etterlyser mer kunnskap, og utfordrer Klima- og miljødepartementet ved minister Ola Elvestuen (V).

- Det store spørsmålet er hvilken innfallsvinkel som er rett for å rydde opp. Det er ekstremt viktig å ivareta Runde, sier ordføreren.

Én ting er å rydde opp, en helt annen er å forebygg og stanse forurensningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer