Ordføreren tok valpene

Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik tar hånd om valpene som kongen og statsministeren ikke ville ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Diplomatisk hunderøre

  Hva skal de hete? Send inn ditt navneforslag.

  Samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og regjeringen antar stadig nye former. En diplomatisk skandale i forholdet mellom Norge og Kirgisistan er avverget gjennom ansvarlig oppførsel av Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik.

  Sakens hovedpersoner, om en kan si det slik, er to valper av sjelden kirgisisk herkomst som overraskende dukket opp på Værnes flyplass i Trondheim onsdag kveld, medbrakt som gaver til enten Slottet eller statsminister Kjell Magne Bondevik av gjestende president Askar Akajev.

  Begge steder hadde man sagt klart nei takk på forhånd, og en høyst ugrei situasjon var under oppseiling.

  Men så rekker altså Arbeiderpartiet igjen ut en hjelpende hånd. Ikke før er budsjettforliket klubbet igjennom i Stortinget, så redder den nyinnsatte Ap-ordfører Ottervik både konge og statsminister ut av en delikat diplomatisk klemme. Ottervik tar til seg de to navnløse valpene, en hannhund og en tispe, til stor lettelse for alle involverte.

  Ikke som konfekt


  Dersom den tallrike kirgisiske delegasjonen trodde det var like lett å overrekke valper som konfekt, tok de grundig feil. Protokolltjenesten i det kirgisiske utenriksdepartementet var blitt gjort uttrykkelig oppmerksom på at valper ikke ble ansett for å være en hensiktsmessig gave, sett med norske øyne.

  Dessuten eksisterer det ufravikelige regler for innførsel av levende dyr, enten mottakeren er kong Harald eller statsminister Bondevik. Her gjøres intet unntak. Karantenetiden er tre måneder, og uten en ventende eier, kunne livet blitt kort for de to valpene av den sjeldne rasen Tajgan.

  En utgang kunne ha vært å be president Akajev ta med seg gavene hjem igjen, men ved Statsministerens kontor (SMK) så man mørkt på utsiktene til å sette vennskapet med Kirgisistan over styr gjennom en slik fornærmende anmodning.

  Det er kanskje drøyt å hevde at de to små svarte krabatene overskygget presidentens besøk i Norge, men deres nærvær utløste atskillig telefonering både ved SMK og hos protokollekspertisen i Utenriksdepartementet.

  Klarert?


  Ordfører Ottervik var fredag i Hamburg og kunne ikke nås med spørsmål om hvorvidt en gryende avlsdrift er i emning. Det er heller ikke kjent om redningsaksjonen er godkjent på høyeste hold i partiet, og hva motytelsen eventuelt består i.

  Ved Statsministernes kontor erkjenner man at Akajev hadde med seg en sjenerøs gave, i tråd med de beste kirgisiske tradisjoner. Men det var altså sagt klart fra på forhånd. Siste versjon fra de diplomatiske irrganger er at det har vært en «kommunikasjonssvikt» mellom den kirgisiske ambassaden i Berlin og utenriksdepartementet i Bisjkek.

  De to svært verdifulle hundene slapp aldri ut av flyet i Trondheim og befinner seg nå hos veterinærtjenesten på Oslo Lufthavn. Om tre måneder venter et nytt liv hos ordfører Ottervik i Trondheim.

  (NTB)

GAVENE TIL KONGEN: De to hvalpene ble ikke tatt imot av kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik.