(Dagbladet): Klokka 12.35 meldte Dagbladet at det er flertall på Stortinget for å fjerne 74 kommuner fra norgeskartet.
Ordfører i Leka kommune, Per Helge Johansen (Sp), sjekket straks nyhetsmeldingen, men fant ikke sin kommune på lista over kommuner som Stortinget vil slå sammen med tvang.

- Det var veldig artig å smake på den lykken over at vi ikke var på lista, sier Johansen.
Det neste kvarteret var han i lykkerus, forteller han.
Det var det strengt talt ingen grunn til. Neste gang han sjekket nyhetene sto kommunen Leka på lista ordførere i kommuner over hele landet har fryktet, en liste Johansen har kjempet med nebb og klør for å unngå og havne på.
- Helt ubegripelig
Allerede i februar kunne Dagbladet fortelle at Leka kommune i Nord-Trøndelag etter alt å dømme ble slått sammen med tre andre kommuner, Vikna kommune og Nærøy kommune i Nord-Trøndelag, og Bindal kommune i Nordland.

Nå har politikerne bestemt seg: Disse kommunene tvinges
Ingen av kommunene hadde sagt ja til sammenslåingen. Overfor Dagbladet var ingen av ordførerne spesielt fornøyd heller:
- Det er en hån mot lokaldemokratiet. Det er mer eller mindre et diktatur, sa Sp-ordfører Johansen til Dagbladet da.
Ordføreren er ikke mer nådig i dag, nå som sammenslåingen i alle fall teoretisk er i boks:
- Det er helt ubegripelig, og ødeleggende for en liten kommune som oss. Vi trenger å stå aleine, ford kommunen er Lekas største arbeidsplass. Forsvinner den vil ikke kommunen bli til å kjenne igjen. Det er helt meningsløst, sier Johansen.
- Kvesser enda flere spyd
Samtidig varsler Sp-ordføreren omkamp. Han vil nemlig kjenne på lykkerusen han følte i et drøyt kvarters tid tidligere i dag igjen.
- Vi gir ikke opp. Vi kvesser enda flere spyd, og har tenkt til å møte opp på Stortinget, gjøre vårt synspunkt kjent og håpe at politikerne tar til vett og snur, sier han.

Ordførere raser etter tvangssammenslåing av kommuner: - Det er diktatur
Håpet til Johansen er at en ny regjering vil legge seg på en annen linje, og forhindre sammenslåingsplanene. Ordfører i Vikna kommune, Amund Hellesø (Ap), er enig med sin ordførerkollega:
- Det er trist at regjeringa velger å bruke tvang. Jeg tror ikke det er rette måten å gå fram på for å endre Norge. Samtidig er jeg glad for at det norske folk har en mulighet til å påvirke dette under valget til høsten. Da kan de si om de synes dette er greit eller ikke, sier Hellesø.
Positiv, men ...
Ap-ordføreren gikk nemlig til valg på at han var for kommunesammenslåing, men på en demokratisk måte som var forankret i lokalbefolkningen.
- Jeg er for at kommuner skal slås sammen. Jeg mener at det, for eksempel, vil føre til mer robuste fagmiljø som kan skape bedre tjenester for befolkningen. Jeg er redd for at tvang kan føre til at det prosessen får en dårlig start, sa Hellesø til Dagbladet i februar.
Dette var Nærøy-ordfører Steiner Aspli (Sp) enig i. Aspli fortalte til Dagbladet da at han er prinsipielt mot tvang, og kalte nyheten rystende og meningsløst.

- Det ble sagt at det var kun i meget spesielle tilfeller, for eksempel dersom en kommune blokkerte for sammenslåing av to andre kommuner, at det skulle bli brukt tvang. Det gjelder ikke i dette tilfelle. Dette er helt tilfeldig og tatt ut av sammenheng. Dette er rett og slett rystende, sa Aspli til Dagbladet.
Nordlendinger blir trøndere
Bindal kommune i Nordland blir med denne sammenslåingen trøndere.
Ordfører Britt Helstad opplevde dette som trist og udemokratisk i februar.
- Vi har ønsket at kommunen skal stå for seg selv hele veien, men vi har utredet hva slags retning vil ville gå: Nordover eller sørover. Kommunestyret har enstemmig vedtatt to ganger at vi ønsker å gå nordover, dersom kommunen skal bli sammenslått, sa Helstad.