PREGER BYGDA: Ordfører Rune Øygard i Vågå kommune ble forrige mandag siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PREGER BYGDA: Ordfører Rune Øygard i Vågå kommune ble forrige mandag siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Ordføreren var som en far for henne

Jenta som har anmeldt Rune Øygard har forklart at Vågå-ordføreren begikk overgrep mot henne på private turer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): Overgrepsanklagene mot Rune Øygard dreier seg om gjentatte hendelser over en toårsperiode. Det sier Nina Braathen Hjortdal, bistandsadvokaten til jenta som har anmeldt Ap-ordføreren.

- Dreier det seg om mer enn ti?

- Ja, sier bistandsadvokaten, og gjør det klart at hun for øyeblikket ikke kan si mer om omfanget.

- Etterforskningen vil vise hvor mange episoder det er, men det er gjentatte ganger.

- Hvor skal overgrepene ha skjedd?

- Det er også noe vi må komme tilbake til når etterforskningen er ferdig. Men det er ikke ett gjerningssted.

Jenta har fortalt til politiet at overgrepene skal ha skjedd fra hun var 13 til 15 år gammel, ifølge TV 2.

Bildebeslag Jenta har fortalt at de angivelige overgrepene skal ha skjedd på private turer. I går ettermiddag ble det kjent at politiet har beslaglagt en rekke bilder de mener er interessante for etterforskningen av saken som ryster bygda i Gudbrandsdalen.

- Bildene vil kunne lette etterforskningen noe på grunn av tidsangivelsene. Det er i hovedsak tidspunktene som er interessante,fordi de kan holdes opp mot forklaringene, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt til Dagbladet.

- Bildene er hentet fra de beslagene politiet har gjort. Det dreier seg i hovedsak om mobiltelefoner og PC, legger han til.

Bildene skal ikke vise kriminelle handlinger.

- Opprørt Øygard ble forrige uke pågrepet og siktet for overgrep mot en mindreårig. Tirsdag offentliggjorde Vågå kommune ordførerens navn, på hans eget initiativ.

Øygard stiller seg uforstående til siktelsen, og har gjennom sin advokat sagt at han ikke har gjort det anklagene går ut på.

- Det er ingen ting som er interessant med de bildene som er kommet i søkelyset. Jeg er opprørt over å få vite om dette gjennom media. Rune Øygard selv varslet meg om det. Det er ikke heldig påtalepraksis å gå ut med antydninger som det blir vanskelig for Øygard å forsvare seg mot, sier siktedes forsvarer Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Farsfigur Hun påpeker at det slett ikke er rart at ordføreren og jenta har vært på turer sammen.

- Øygard var som en far for henne i mange år, og jenta oppholdt seg mye hos dem. Det er i stor grad kona hans som har tatt de aktuelle bildene og lagt dem inn på PC, sier Larsen.

Hun forteller at ordførerens kone opplever saken som en stor belastning, men at hun støtter sin mann fullt og helt.

Bistandsadvokaten til jenta bekrefter at det var et nært forhold mellom jenta og Øygard.

- Jeg vet at hun har vært mye hjemme hos ordføreren og vært mye sammen med dem. Men hvor mye hun har bodd der og om hun har bodd der fast i perioder, det vet jeg ikke, sier Hjortdal.

- Har hun overnattet der mye?

- Ja, det har jeg inntrykk av at hun har.

- En belastning Bistandsadvokat Hjortdal sier hun den siste tiden har hatt løpende kontakt med jenta som anmeldte ordføreren.

- Det er viktig å poengtere at for henne har det vært ille ikke å snakke om dette også, sier hun.

- Men når det er sagt, er det jo en voldsom belastning at dette er blitt en mediesak. Det er jo ikke det vanlige på dette tidspunktet i slike saker, sier hun.

Dagbladet var i går i kontakt med jentas familie. De ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til bistandsadvokaten.

Hjortdal sier at jentas foreldre også har det vanskelig nå.

- Men de støtter opp om fornærmede, og har fokus på det.

Nå håper Hjortdal at politiet får gjennomført en rask og effektiv etterforskning. Hun avventer hva som kommer ut av politiets arbeid, blant annet beslagene politiet har gjort av blant annet datautstyr.

SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: Espen Røst
SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for overgrep mot ei mindreårig jente. Foto: Espen Røst Vis mer