Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordføreren var ute på skitur, da hundene stoppet: - Berget fra den sikre død

Reinsimla hadde satt seg fast i skogen. 

STO FAST: Slik sto reinsimla da Frank M. Ingilæ fant henne. Foto: Frank M. Ingilæ
STO FAST: Slik sto reinsimla da Frank M. Ingilæ fant henne. Foto: Frank M. Ingilæ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tana-ordfører Frank M. Ingilæ og hans to hunder ble redningen for denne krabaten i går, skriver iFinnmark, som først omtalte saken.

Ingilæ var ute på skitur med en elghund og en golden retriever i bånd, da hundene plutselig stoppet opp.

- Elghunden fant ut at det var dyr her, og vi fant reinsimla omtrent 100 meter fra løypa, inne i skogen. Kona mi hadde gått med hundene dagen før. Da hadde de heller ikke lyst til å gå vekk fra området, men hun hadde ikke sett reinsdyret, sier han til Dagbladet.

Tror hun hadde stått der i flere dager

Tana-ordføreren tror at reinsimla hadde stått der i flere dager, men sier at hun fortsatt var i grei form.

Da han kom hjem delte han bildet han tok på Twitter: «Marint plastavfall er ikke bare farlig for hval. Denne reinsimla berget jeg og hundene fra den sikre død i dag.»

- Det er ikke uvanlig at reinsdyr roter seg fast i tauverk eller andre ting, og dør. Det medfører jo en forferdelig pinefull død. De blir stående og sulte, hvis ikke rovdyr kommer og tar dem.

Frank M. Ingilæ forteller at han aldri før har kommet over reinsdyr som har satt seg fast i søppel, men at avfallsproblematikken så absolutt er til stede også i Tana.

- Denne reinsimla fant jeg i Torhop, en liten bygd ved Tanafjorden. Hun har sannsynligvis rota seg inn i fiskegarn. Det ligger dessverre mye plastavfall langs kystlinja. Det er krevende, for vi har en enorm kystlinje, men ikke så mange innbyggere. Det som kommer inn, kommer med golfstrømmen. Vi har til og med funnet store mengder med sko, som må ha kommet fra et transportskip som har mistet last. Noe er jo selvfølgelig også lokalt avfall, som følge av fiskerivirksomhet.

Kommunestyret i Tana har vedtatt at de skal legge til rette for opprydningsaksjon langs kystlinja.

- Vi jobber sammen med Friluftsrådet, samtidig som vi ønsker å prøve å få til ting selv. Som å organisere opprydding, og kanskje også få til et samarbeid med lag og foreninger, som igjen får belønning for arbeidet sitt. Personlig har jeg også tenkt til å sette igang en konkurranse på Instragram, som forhåpentligvis kan føre til at unge også engasjerer seg.

Takknemlig eier

Reinsimla som i går ble reddet av ordføreren, kan takke både ham og hundene.

- Jeg måtte skjære den løs med kniv, og ble stanget i låret så jeg begynte å blø. Den sparket litt også, men jeg klarte å holde fast i geviret.

Han understreker imidlertid at han satte igang redningsaksjonen etter å ha rådført seg med reinbeitedistriktet.

- Jeg hørte om det var greit at jeg fikk den løs slik jeg hadde planer om, og fikk beskjed om at jeg kunne løsne den. Jeg er ikke veldig bevandret med reinsdyr, men jeg skjønte at jeg måtte holde den på plass. Dersom man ikke trygg på reinsdyr, ville jeg tatt kontakt med reinbeitedistriktet.

Det tok ikke lang tid før Frank M. Ingilæ fikk greie på hvem som eier reinsimla.

- Det er en ung jente i Tana som sendte meg en veldig hyggelig hilsen, hvor hun takket så mye for at jeg hadde klart å berge henne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media