BERGENTILTALT: Tidligere advokat Odd Drevland er tiltalt for grovt økonomisk underslag fra tre klienter. Arkivfoto: Rune Johansen / SCANPIX
BERGENTILTALT: Tidligere advokat Odd Drevland er tiltalt for grovt økonomisk underslag fra tre klienter. Arkivfoto: Rune Johansen / SCANPIXVis mer

Ordførerens ektemann i straffesak om underslag

Odd Drevland leverte inn sin advokatbevilling i 2011. I dag erkjenner han straffskyld for grovt underslag av klientmidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den tidligere så anerkjente advokaten Odd Drevland (64) står tiltalt for grovt økonomisk underslag av tilsammen 2,9 millioner kroner fra tre forskjellige klienter fra 2003 og fram til 2011. Han er gift med ordfører Trude Drevland i Bergen.

Odd Drevland ville ikke la seg fotografere da han ankom Bergen tingrett i formiddag. Han har vært sykmeldt i lang tid, og får nå sine økonomiske midler fra NAV.

Erkjenner straffskyld Da tingrettsdommer Stein Dons Heinfjell spurte om han erkjente seg strafferettslig skyldig for de tiltalepunktene som er reist mot ham, svarte Drevland at han har opplevd å leve i en offentlig gapestokk etter at denne saken sprakk i offentligheten i 2011.

- Jeg må etterhvert sette sluttstrek for at jeg og min familie skal komme videre. Derfor erkjenner jeg straffskyld for hele tiltalebeslutningen. Jeg må rett og slett erkjenne straffskyld for å bli ferdig med denne saken, men jeg vil avgi en nærmere forklaring om de enkelte punktene, sier Drevland.

Dømt i sivil sak Onsdag i forrige uke ble han dømt til å tilbakebetale 2,2 millioner kroner til Taxi Vest i en sivil rettsak. Odd Drevland møtte ikke selv i den sivile saken på grunn av sykdom. Hans advokat Per Magne Kristiansen forlot også disse rettsforhandlingene på et tidlig tidspunkt fordi han mente det ikke var mulig å få saken opplyst på en korrekt måte uten at Drevland var tilstede i retten.

Han er tiltalt for grovt underslag av 1,7 millioner kroner fra Taxi Vest. I tillegg kommer 825 000 kroner fra et dødsbo og 389 000 kroner fra et eiendomsselskap. Drevland er også tiltalt for grovt bedrageri, dokumentforfalskning og for å ha oppgitt uriktige opplysninger til offentlige myndigheter om selskapet Taxi Vest hvor han var styreleder i flere år.

Det er satt av to uker til straffesaken i Bergen tingrett. Hans kone Trude Drevland slipper å vitne.

Advokat Per Magne Kristiansen i advokatfirmet Elden forsvarer Odd Drevland. Konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth fører aktoratet.

SLIPPER Å VITNE: Ordfører Trude Drevland slipper å vitne i straffesaken mot sin ektemann Odd Drevland.  Foto: Håkon Eikesdal
SLIPPER Å VITNE: Ordfører Trude Drevland slipper å vitne i straffesaken mot sin ektemann Odd Drevland. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Hun sier i sitt innledningsforedrag at Odd Drevland har underslått betrodde klientmidler for å dekke inn sine egne tilsynelatende riktige salærkrav.

- Felles for alle sakene er at hans uttak fra klientkontoene langt oversteg det han hadde jobbet for hver klient. I tillegg kommer det at han har forsøkt å skjule uttakene ved blant annet å forfalske dokumenter, sier Benedikte Høgseth.

Odd Drevland skal avgi sin punktvise forklaring seinere i dag.

AKTOR Aktoratet føres av konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth. Foto: Leif Stang/Dagbladet
AKTOR Aktoratet føres av konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer