ØYGARD I RETTEN: - Jeg har aldri sett henne naken, aldri hatt seksuelle kontakt med henne. Jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sier Vågå-ordføreren. Anne Marte Blindheim kommenterer ordførerens første vitnesbyrd. Tegning: Fedor Sapegin
ØYGARD I RETTEN: - Jeg har aldri sett henne naken, aldri hatt seksuelle kontakt med henne. Jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sier Vågå-ordføreren. Anne Marte Blindheim kommenterer ordførerens første vitnesbyrd. Tegning: Fedor SapeginVis mer

Ordførerens tale

Rune Øygard tegnet et bilde av seg selv som den snille mannen som ville hjelpe et barn, men ble et offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Han var godt forberedt. Med seg til vitneboksen hadde overgrepstiltalte Rune Øygard noe som lignet et ferdigskrevet manus.

- Dommer, han sitter og leser, protesterte aktor Thorbjørn Klundseter.

- Det er bare notater, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen, og tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg lot det passere.

Øygards forklaring startet som en ordførers festtale. Han fortalte han om sine verdier og sin identitet. Det handlet ikke om maktnettverk, toppolitikere og næringslivskontakter, men om bygdekultur, arbeidsglede, troen på det gode i menneskene og oppveksten i et hjem der man tok vare på hverandre.

Anklagen om seksuelle overgrep mot den mindreårige jenta beskrev han som uvirkelig, som noe hentet ut av en roman.

- Jeg har aldri sett henne naken, aldri hatt seksuelle kontakt med henne. Jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort.

Jenta har gitt retten historien om den mektige ordføreren som manipulerte og forgrep seg på et barn. Den mangeårige ordføreren vil at retten skal tro at han er uskyldig og slett ikke noe maktmenneske i forhold til jenta. Han framstilte seg selv som den snille mannen som ville hjelpe et barn, men ble et offer for løgner og bakvaskelse.

I Øygards fortelling var fornærmede en jente som trengte hjelp, og som søkte tilflukt fra en kranglete familie hos Øygard og kona. Ekteparet skal ha syntes synd på jenta. De ga av sin tid og sine penger. Øygard bekrefter at jenta har fått gaver, penger og er blitt tatt med på jobbmøter, hytteturer og hotellturer.

- Et virkelig far/ datter-forhold kunne ikke vært tettere, sa Øygard.

Problemet var bare, ifølge Øygard, at jenta viste seg å være en løgner som til slutt anmeldte ham på falskt grunnlag. Egentlig hadde hun problemer med sannheten hele tida, forklarte Øygard, og baserte dette på at jenta noen ganger skal ha viderebragt bygdeslarv og ikke var til å stole på når det gjaldt hvilke gutter hun traff og når hun traff dem. Der skal Øygard ha tatt et slags foreldreansvar. Den store konflikten dagen før Øygard ble anmeldt, der jenta rømte i buss fra Øygard og middagsavtalen med statsministeren, handlet ifølge ordføreren om at jenta ikke hadde oppført seg. Ifølge jenta handlet den om hennes flukt fra en overgriper.

I retten er Øygards problem nettopp at kontakten med jenta framstår som tettere enn selv en vanlig far / datter-relasjon. På sine mange reiser sov de på samme rom, noen ganger i samme seng, og før leggetid masserte han nakken hennes. Tusenvis av meldinger på sms, mms og Skype viser hvor nær kontakten var. I går la aktor fram en sms hvor Øygard skrev til jenta at "Jeg elsker deg, og bare deg". Ifølge Øygard kan hans kone, som vitner i dag, og flere andre vitner, bekrefte at denne formen for kommunikasjon foregikk i full åpenhet. Kona skal ha mislikt det, men Øygard fortalte at flere av landets prester, fedre og taxisjåfører har uttrykt støtte og reagert på at alle som overnatter med barn blir kriminalisert.

Bare på Skype innrømmet Øygard at kommunikasjonen mellom han og jenta gikk over streken. Han varslet at Skype-loggene, som vil bli lagt fram for retten i dag, inneholder tekst som kan tolkes som seksualisert. Han beklaget dette. Sa at han burde ha stoppet det. At han hadde vært naiv og latt seg rive med av barnet. Men det var bare ord.

Det eneste Rune Øygard angrer på i denne saken, er ordene sine. Ifølge ham selv, er han ordføreren uten ordet i sin makt.