Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordførerkandidat: - 22. juli skjedde med Guds tillatelse

Støtter omstridt bok om terrorangrepene.

ORDFØRERKANDIDAT: Kjartan Mogen (51) er De Kristnes ordførerkandidat i Skien. Han stiller seg bak hovedbudskapet i den omstridte boka «22. juli-profetien» - at terrorangrepene 22. juli 2011 skyldtes Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand. Foto: Christian Roth Christensen (Utøya), privat (Mogen)
ORDFØRERKANDIDAT: Kjartan Mogen (51) er De Kristnes ordførerkandidat i Skien. Han stiller seg bak hovedbudskapet i den omstridte boka «22. juli-profetien» - at terrorangrepene 22. juli 2011 skyldtes Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand. Foto: Christian Roth Christensen (Utøya), privat (Mogen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er mange vettuge tanker i boka. Jeg stiller meg bak budskapet at Gud tillot 22. juli-angrepene på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand, sier Kjartan Mogen (51) til Dagbladet.

«22. juli-profetien» har skapt betydelig kontrovers de siste dagene. Boka, skrevet av norskamerikanske Jeremy Hoff (34), har som hovedbudskap at terrorangrepene 22. juli 2011 skjedde fordi Norge, og særlig Arbeiderpartiet og AUF, svikter i sin støtte til Israel.

Hoffs bok har fått betydelig positiv omtale, blant annet på den kristne TV-kanalen TV Visjon. I tillegg låner kanalens pastor Jan Hanevold ut navnet sitt til markedsføringen av boka, sammen med en rekke andre personligheter fra Kristen-Norge, deriblant eks-KrF-politiker Anita Apelthun Sæle.

- Gud grep inn Støttet av ca. 200 bibelhenvisninger søker forfatter Hoff å vise at Gud lot 22. juli-angrepene skje, blant annet gjennom alt som gikk galt med beredskapen. Angrepet kunne vært avverget på flere kritiske punkter - men slik gikk det ikke, på grunn av Guds inngripen.

Forfatteren skriver videre at 22. juli-terroren ble forutsagt i profetier, og minner om at Gud flere ganger tidligere har grepet inn i historien på denne måten.

«Dette landet har lenge befunnet seg på feil vei, og ifølge Bibelen vil alle de som fortsetter å vandre på den brede vei, til slutt møte fryktelige og evigvarende konsekvenser. I mellomtiden kan Gud i sin nåde tillate denne type hendelser for å vekke opp landet vårt slik at vi kan reddes fra denne skjebnen», skriver Hoff.

- Djevelens verk Kjartan Mogen er partiet De Kristnes ordførerkandidat i Skien. Han understreker at han ikke har lest «22. juli-profetien» selv, men at han har et godt bilde av innholdet; han har blant annet møtt forfatter Hoff personlig, under sommerstevnet til organisasjonen Kristent Sionist Senter.

51-åringen sier han ikke tror det var Guds vilje å drepe de 77 ofrene for terroren.

- Terroren var djevelens verk; angrepene skjedde på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs motstand mot Israel, og Gud lot det skje, sier han.

Stolt kristenfundamentalist - Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk skriver i sin leder at det virker som om Jeremy Hoff anser barneofrene på Utøya som en slags soldater i kamp mot Israel. Hvordan stiller du deg til det?

OMSTRIDT BOK: Ifølge boka «22. juli-profetien» lot Gud Anders Behring Breivik drepe 77 mennesker på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand. Boka har ca. 200 bibelreferanser. Faksimile: «22. juli-profetien»
OMSTRIDT BOK: Ifølge boka «22. juli-profetien» lot Gud Anders Behring Breivik drepe 77 mennesker på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand. Boka har ca. 200 bibelreferanser. Faksimile: «22. juli-profetien» Vis mer

- Arbeiderpartiet støtter de palestinske organisasjonene PLO og Hamas. Hamas bruker barnesoldater, og palestinerne lærer opp barna til å hate Israel. AUF støtter opp under dette, sier Mogen.

- Hva synes du om å bli kalt kristenfundamentalist?

- Det er bare positivt. Det setter Kristus i sentrum - ikke mennesket, som i humanismen, sier Kjartan Mogen.

Advarer mot boka «22. juli-profetien» har vakt betydelige reaksjoner i det kristne miljøet. Fredag gikk Vebjørn Selbekk, redaktør i den konservative avisa Dagen, sterkt ut mot boka på lederplass.

«Etter vår mening er '22. juli-profetien' en bok man snarere bør advare mot enn anbefale (...) Omvendelse trenger vi alle sammen. Noen også for å ha gitt Gud skylden for 22. juli», skriver redaktøren i sin uvanlig krasse leder.

Også Vårt Land har omtalt saken.

Bokas forfatter Jeremy Hoff mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har feiltolket ham på flere punkter.

- Gud elsker mennesker, og ønsket ikke 22. juli. Hvis jeg kunne, ville jeg byttet plass med de 77 ofrene, sier han til Dagbladet.

FORFATTEREN: Norskamerikanske Jeremy Hoff (34) sier han har skrevet «22. juli-profetien» for å vise hva som skjer når menneskene ikke følger Guds ord, og for å hindre at slike fryktelige ting skjer i Norge i framtida. Foto: Privat
FORFATTEREN: Norskamerikanske Jeremy Hoff (34) sier han har skrevet «22. juli-profetien» for å vise hva som skjer når menneskene ikke følger Guds ord, og for å hindre at slike fryktelige ting skjer i Norge i framtida. Foto: Privat Vis mer

Han er videre støtt over at Selbekk i sin leder skriver at «22. juli-profetien» inneholder resonnementer som snarere likner på voodoo enn teologi, og at den føyer seg inn i rekka av 22. juli-konspirasjonsteorier.

- Konspirasjonsteori er det i alle fall ikke. Jeg skriver for eksempel ettertrykkelig at Breivik handlet alene, sier han.

- Kan ikke la være Hoff bekrefter imidlertid at bokas hovedbudskap er at 22. juli-terroren skjedde som følge av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand, og at Gud lot det skje.

- Vi har et ansvar. Når vi ikke lever i samsvar med Hans ord, kan fryktelige ting skje, sier han.

34-åringen sier han forstår at pårørende og overlevende etter terroren kan føle seg støtt over boka.

- Det er jeg lei for. Men jeg prøver bare å forhindre framtidige slike hendelser; jeg kan ikke la være, sier han.

Lisbeth Røyneland mistet sin 18-årige datter Synne (18) på Utøya, og leder nå Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Hun tillegger ikke Hoffs bok stor vekt.

- Jeg har hørt om boka, og dette er rene konspirasjonsteorier. Den har ikke vært mye diskutert blant oss i gruppa, rett og slett fordi den er for bisarr, sier Røyneland til Dagbladet.

3400 solgte bøker Hoff oppgir å ha brukt to år på å skrive boka, som han har gitt ut selv, for egne midler. Ifølge ham er den nå solgt i 3400 eksemplarer - et svært bra salgstall for ei bok som verken promoteres via vanlige kanaler eller omfattes av innkjøpsordningen.

ADVARER: Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne konservative avisa Dagen, reagerer sterkt på innholdet i «22. juli-profetien» og advarer mot boka. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ADVARER: Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne konservative avisa Dagen, reagerer sterkt på innholdet i «22. juli-profetien» og advarer mot boka. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan godt hende at det endelige tallet blir 10 000. Dette er en grasrotbevegelse, konstaterer forfatteren.

34-åringen understreker at han er fullstendig selvlært og ikke har noen teologisk utdannelse.

- Kommer det flere bøker fra deg?

- Jeg vet ikke. Men jeg vil be og se, sier forfatteren.

- Et grusomt terrorangrep Anita Apelthun Sæle, som på «22. juli-profetien»s hjemmesider er sitert på at «Hoff sin bok betaler seg bare ved å lese noen få og ytterst opplysende sider», avviser at hun stiller seg bak Hoffs påstand om årsaken til terroren.

- 22. juli var et grusomt terrorangrep. Og Israel er mer enn noen utsatt for terror, sier Sæle til Dagbladet.

Å si at hun stiller seg bak boka som helhet, er unøyaktig, framholder hun.

- Det jeg har sagt, er at den oppsummeringen av alt som gikk galt 22. juli, var nyttig. Og det som står om Norges revisoransvar for giverlandsgruppa (for det palestinske området, i forbindelse med Oslo-avtalen, red.anm.), var avklarende og verdt bokas pris.

LÅNER BORT NAVNET: Tidligere KrF-politiker Anita Apelthun Sæle er blant personlighetene fra Kristen-Norge som låner ut navnet sitt til markedsføringen av boka. Men hun står ikke inne for Hoffs påstander om årsaken til 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
LÅNER BORT NAVNET: Tidligere KrF-politiker Anita Apelthun Sæle er blant personlighetene fra Kristen-Norge som låner ut navnet sitt til markedsføringen av boka. Men hun står ikke inne for Hoffs påstander om årsaken til 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!