TRUET REGJERINGEN: Håvar Krane i Demokratene. Foto: TV 2
TRUET REGJERINGEN: Håvar Krane i Demokratene. Foto: TV 2Vis mer

Ordførerkandidat snakket om å drepe regjeringsmedlem

Etter et møte i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) snakket en ordførerkandidat for partiet Demokratene om å drepe en statsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21. februar i år deltok ordførerkandidatene Håvar Krane og Kaspar Birkeland fra partiet Demokratene i et møte i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Etter møtet gikk de to videre. I et hemmelig lydopptak som TV2 har fått tilgang til uttrykker Håvar Krane et ønske om å ta livet av en statsråd.

Molotovcocktail «Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av», sier Krane.
 
Men aller helst skulle han ha tatt hele regjeringen:

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.»

Håvar Krane og Kaspar Birkeland er ordførerkandidater for Demokratene i henholdsvis Kristiansund og Ålesund.
Vidar Kleppe, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og nå leder for Demokratene, reagerte med forferdelse da TV2 kontaktet ham om hans partifelles uttalelser.

Passet dårlig Da TV2 konfrontert Krane på døra hjemme i Kristiansund, ville han først ikke si noe.

- Det passer litt dårlig, sier han først.

Heller ikke hans samtalepartner i februar, ordførerkandidat Kaspar Birkeland i Ålesund, ville uttale seg.

Først fire timer senere, da Krane får høre opptaket av seg selv, går han med på å snakke med TV2.
- Det er noe som er sagt i øyeblikket, sier han da. Uttalelsen om å avlive et regjeringsmedlem bagatelliserer han som «tomme ord».

- Om jeg husker episoden riktig var det en samtale om politiske tema i forkant. Og ... det ble vel litt opphetet, sier Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansund til TV2.

Trekker seg Da Kaspar Birkeland litt senere tar kontakt med TV-kanalen, tar han full avstand fra sin samtalepartners uttalelser i februar.

Krane har nå sagt til lokalavisa Tidens Krav at han trekker seg som ordførerkandidat i Kristiansund.
Overfor avisa gjør han ingen forsøk på å bortforklare uttalelsene han kom med i samtalen på Anker Hotell i Oslo 21. februar i år, men skulle gjerne ha hatt dem usagt.

- Jeg beklager mine uttalelser på det sterkeste. Dette er ikke meg. Jeg har allerede bedt min familie og andre rundt meg om unnskyldning. Nå ønsker jeg også å be alle andre om unnskyldning. Dette er en kraftig lærepenge for meg, hvor jeg har oppnådd å bli brennemerket, sier han til Tidens Krav.