<strong> SIER NEI:</strong>  Både NOAH og ordførerne rundt Langøya er sterkt skeptiske til Regjeringens ønske om å lagre gruveslam på Langøya. Foto: Fotoweb
SIER NEI: Både NOAH og ordførerne rundt Langøya er sterkt skeptiske til Regjeringens ønske om å lagre gruveslam på Langøya. Foto: Fotoweb Vis mer

Ordførerne rundt Langøya: - Dette er uaktuelt

Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Vestfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen forbereder en anbudsprosess for å lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden, på ei øy tilhørende selskapet Noah (Norsk Avfallshåndtering) utenfor Holmestrand.

Dette på tross av at Norsk Avfallshåndtering (Noah) selv har konkludert med at dette ikke er forsvarlig. 

- Vi ble i 2014 pålagt av Statens strålevern å rydde opp i gammelt radioaktivt avfall ved Søve gruver i Nome kommune. Vi undersøker derfor mulighetene for å lagre avfallet. Derfor har vi kontaktet NOAHs anlegg i Holmestrand, for å undersøke om de kan lagre avfallet, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og handelsdepartementet til VG.

Langøya ligger i Re kommune og ordfører Torvald Hillestad(Sp) støtter Noah fullt ut i avgjørelsen om å ikke ta i mot avfallet.

Det gjør at politikeren ikke har noen tro på at regjeringens planer kommer til å bli realisert.

- Vi er konsensjonsgivende myndighet og når Langøya ikke passer til denne typen avfall, så ville det vært veldig rart hvis regjeringen skulle ha overprøvd oss her, sier Hillestad til Dagbladet.

Han ble opprinnelig kjent med at Noah hadde sagt nei før sommeren og opplyser at innbyggerne hans langt ifra er for det nye avfallet på øya.

- Det gir egentlig seg selv, sier Hillestad.

Han har med seg naboordfører Alf Johan Svele (H) i nabokommunen Holmestrand.

Langøya ligger svært nærme hans kommune og Svele kjente ikke til Regjeringens forberedte anbudsprosess før Dagbladet ringte ham.

- Hvis det stemmer at øya ikke passer til å ta i mot avfallet, så er dette helt uaktuelt. Jeg har allerede fått en rekke reaksjoner fra folk herfra og jeg kommer til å ta en telefon til ministeren over helga for å klare opp i dette, sier Alf Johan Svele om saken.

Heller ikke Karl Einar Haslestad, arbeiderpartiordfører i Sande, var kjent med utredningsønsket til regjeringen. Han sier at han hadde inntrykk av at øyas lagring av ikke-nedbrytbart avfall gikk mot slutten.

Dette blant annet for å fullt ut åpne det han omtaler som en perle i Oslofjorden for offentligheten.

- Denne prosessen var allerede langt på vei, men nå ser det usikkert ut. Vi i kommunene rundt øya må snakke om dette i ukene framover, sier Haslestad.

Store deler av Langøya er definert som et naturreservat. Området rundt Langøya er også blant Norges mest attraktive hytteområder.

- Dette er helt hinsides. For det første er Oslofjorden det området der det bor mest mennesker i Norge. For det andre er ikke Langøya laget for å oppbevare radioaktivt avfall, sier Maren Esmark, generalsekretær i Norges Naturvernforbund, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer