Ordføreropprør mot politireformen

Ap-ordførere over hele landet sier begeret er fullt, etter tall som viser at 192 kommuner har fått færre årsverk i politiet de siste to årene. Nå krever de handling fra regjeringen.

KRITISK: Gamvik-ordfører Trond Einar Olaussen protesterte i forbindelse med kystopprøret i 2014. Nå går han og andre norske Ap-ordførere ut mot politireformen i en egen kampanje. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
KRITISK: Gamvik-ordfører Trond Einar Olaussen protesterte i forbindelse med kystopprøret i 2014. Nå går han og andre norske Ap-ordførere ut mot politireformen i en egen kampanje. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Omtrent halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk de siste to årene, skal man tro SSB-tall for 2016 - 2018.

I samme tidsperiode har storbyene i hvert politidistrikt hatt en enorm vekst.

Tallene Dagbladet omtalte mandag, har sparket i gang debatt i flere norske lokalsamfunn.

Ap-ordfører Heidi Granli i Gol er blant dem som nå jobber for å dra i gang et ordføreropprør.

- Vi mener justisministeren har gått bort fra forliket om politireformen slik den var tenkt. De siste dagenes oppslag både i Dagbladet og andre medier, viser at utviklingen har vært negativ i både bygd og by. Vi er bekymret på vegne av våre innbyggere, sier Granli til Dagbladet.

Hun har, sammen med ordførerkolleger i Hallingdal, sendt ut en epost til resten av Aps ordførere, hvor hun ber om at de stiller seg bak et samlet krav til Stortinget og regjering om at forliket om politireformen skal følges opp, og at man skal styrke nærpolitiet.

Det mener hun ikke har skjedd i dag.

- Tallene fra SSB gir oss bevis for at utviklingen vi har slått alarm om lenge, faktisk er riktig, sier hun.

- Nå er det nok

Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) fronter også opprøret.

- Det har lenge vært misnøye mot politireformen, men nå gidder vi ikke mer. Nå er det faktisk nok, sier hun til Dagbladet.

Telemarkskommunen er blant dem som har tapt flest årsverk i politiet de siste to årene på landsbasis. Ifølge SSB er 34 årsverk forsvunnet på to år fra Skien.

- I løpet av en dag eller to vil vi prøve å samle flest mulig kommuner med på et samlet krav til stortinget og regjeringen: At reformen må tas opp til evaluering, eller at det i alle fall må tilføres penger slik at politidistriktene kan ansette folk. Deretter vil vi følge opp med å møte opp rent fysisk, og kreve møter, sier Five, som personlig mener at reformen burde stoppes opp.

Hun er lei av at den borgerlige regjeringen skryter av sin politisatsing når realiteten er at nesten halvparten av landets kommuner har fått færre politifolk de siste to årene, samtidig som politiet har utviklet seg i gal retning på flere viktige parameter.

- Jeg orker ikke å høre at de har styrka politiet med så og så mange kroner eller folk. Det er ikke realiteten. Det er ingen steder man ser det. Da har pengene i så fall gått til alt mulig annet enn å ha mer synlig og lokalt tilstedeværende politi, sier Five.

Hun sier rett ut at hun er usikker på om Ap burde støttet reformen.

- Vi valgte å bli med på den for å påvirke den, men det spørs om det i etterpåklokskapens navn var så lurt, sier hun.

- Svekket beredskap

Ordfører Trond Einar Olaussen fra Gamvik er enda tydeligere:

- Jeg er skuffa over at Ap var med på dette, og tenker nå at Stortinget må komme på banen. Nå må vi ha reformstopp en stund til vi har fått oversikt over konsekvensene, som virker å være mer alvorlig enn man skjønt, sier Olaussen, som har slått alarm om en brutalisering av lokalsamfunnet.

Ap-ordførerne hevder det ofte er brannvesen og ambulanse som kommer først hvis det skjer hendelser i lokalsamfunnene - mens politiet enten ikke rykker ut, eller kommer senere enn de andre.

På landsbasis er politiet første nødetat på stedet i en stadig lavere andel av hendelsene, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ordførerkritikken kommer fra både nord og sør i landet. En av de andre som reagerer, er Hilde Thorkildsen (Ap) i Nittedal.

Hun viser til en hendelse i februar, hvor politiet ikke tok en bombetrussel mot rådhuset på alvor, og siden måtte beklage.

- Jeg mener det alvorligste av alt med politireformen er at det er svekket beredskap der hvor folk bor. Politiet er ikke der. De har ikke tid til å rykke ut, og det vi ser mer og mer nå er at brann og ambulanse får oppgaver politiet har hatt tidligere. Jeg er bekymra for samfunnsberedskapen, sier Thorkildsen.

Hun sier det er på høy tid at det nå kommer et kommuneopprør mot reformen.

Tar kritikken på alvor

Tallene som først ble omtalt av Dagbladet, viser at norske storbyer har vokst enormt, samtidig som halvparten av landets kommuner ikke lenger har politi som er arbeidsregistrert i kommunen.

Arbeiderpartiet på Stortinget har krevd at justisministeren svarer Stortinget om utviklingen, noe som dermed kan bli tema i spørretimen på Stortinget onsdag neste uke.

KRITISK: Ap-ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal er blant ordførerne som står bak opprøret. Foto: Nittedal kommune.
KRITISK: Ap-ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal er blant ordførerne som står bak opprøret. Foto: Nittedal kommune. Vis mer

Overfor Dagbladet angriper justisminister Jøran Kallmyr (Frp) tallene til SSB, og bestrider at det er sånn at det har foregått en intern sentralisering av politiet.

Han mener det ikke har noe å si hvor politiet har sitt registrerte arbeidssted - fordi politiet uansett er på hjul, og fordi fellesfunksjoner som samles i de største byene har som mål å serve også andre deler av politidistriktene.

Problemet er at det ikke finnes offentlige tall over antallet politipatruljer, eller hvor de befinner seg.

Det finnes heller ikke tall som sier noe om politidekningen på kommunenivå.

Kallmyr tar imidlertid på alvor kritikken om at politiet har tapt lokal tilhørighet i flere lokalsamfunn - og sier han vil ta opp problemstillingen i en stortingsmelding.

Ap-ordførerne synes ikke det er godt nok.

- Frp skulle være partiet som sørget for mindre byråkratisering. I stedet har du fått det verste byråkratiet du kan tenke deg. Det er ikke en stortingsmelding til vi trenger, det er handling, sier Hedda Five Foss i Skien.