Ordførerprotest mot rederiskatten

24 ordførere og fylkesordførere på Vestlandet krever at regjeringen snur i rederiskattsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag får Stortinget et opprop fra 24 ordførere og fylkesordførere på Vestlandet som krever at regjeringen snur i rederiskattsaken.

Ordførerne frykter at regjeringens forslag til omlegging av rederiskatten vil true 100.000 arbeidsplasser langs Vestlandskysten.

Ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune leder delegasjonen som skal overlevere protestoppropet til stortingspolitikere fra Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal. Han hevder Herøy er en av de kommune som vil bli rammet hardest av regjeringens forslag til rederiskatt.
I verdensklasse 
Det er viktig for oss å synliggjøre at rederiskatten vil svekke rederienes egenkapital og gjøre dem mer oppkjøpstruet. Dette vil igjen føre til at arbeidsplasser knyttet til rederiene på land, vil stå i fare, sier ordføreren til NTB.

For at Stortinget og regjeringen skal snu i rederiskattsaken, tror ordføreren at politikerne trenger mer kunnskap om de negative følgene skatteomleggingen får for den maritime næringen på Vestlandet.

- Rederiene på Mørekysten og Vestlandet er blant de fremste i verden når det gjelder teknologi. Dersom disse rederiene blir kjøpt opp, kan det bety stopp i investeringer eller i verste fall kroken på døren for driften, sier ordfører Goksøyr.


Snu
Det var i begynnelsen av september regjeringen annonserte at rederne må betale tilbake to tredeler av en skattegjeld på anslagsvis 21 milliarder kroner.

Nyheten falt ikke i god jord blant rederne. Ikke bare ordførere, men også Norges Rederiforbund håper regjeringen vil ombestemme seg, men finansminister Kristin Halvorsen (SV) har sagt at regjeringens beslutning ligger fast og at den blir lagt inn i statsbudsjettet 5. oktober. Det er ikke mange dagene til.

- Det er jo lov å håpe på at regjeringen tar til vettet og endrer sitt skatteforslag. Vi skal iallfall gjøre vårt for å redde stumpene her, sier stortingsrepresentant Lodve Solholm (Frp) fra Møre og Romsdal til NTB.

PROTEST: Ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune stiller seg i spissen for ordfører-protesten mot omlegging av rederiskatten. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
PROTEST: Ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy kommune stiller seg i spissen for ordfører-protesten mot omlegging av rederiskatten. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer