VILLE IKKE SVARE: Næringsminister Monica Mæland (H) ville ikke svare på spørsmål etter telefonkonferansen med Kongsberg Gruppen. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VILLE IKKE SVARE: Næringsminister Monica Mæland (H) ville ikke svare på spørsmål etter telefonkonferansen med Kongsberg Gruppen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ordknapp Mæland etter Kongsberg-møte

Ville ikke svare på spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland (H) er taus om hva hun mener om Kongsberg Gruppens håndtering av korrupsjonsanklagene.

Statsråden avviste alle intervjuforespørsler fra pressen etter telefonmøtet med ledelsen i Kongsberg Gruppen onsdag ettermiddag. I en pressemelding uttaler hun at det er alvorlig at det er tatt ut siktelse mot selskapet, men at regjeringen nå må avventer Økokrims videre arbeid.

- Vi vil selvsagt ha dialog med Kongsberg Gruppen om denne konkrete saken framover, uttaler hun.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, som nå er siktet for grov korrupsjon knyttet til et mangeårig kundeforhold til Romania. Fra 1999 til 2008 inngikk Kongsberg Defence & Aerospace og rumenske myndigheter flere kontakter til en samlet verdi av mer enn 1,4 milliarder kroner for kjøp av avlyttingssikkert kommunikasjonsutstyr.

- Til etterretning Mæland, som for tiden er på ferie, sier ingenting om hva hun mener om at selskapet selv gransket saken og la den til side - uten å involvere politiet.

- Vi tar selskapets håndtering til etterretning, sa fungerende kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Nærings- og Fiskeridepartementet til NTB tirsdag. På spørsmål om departementet kjente til den interne og eksterne granskingen, svarte hun slik:

- Så vidt vi kan se, har ikke departementet blitt orientert om denne saken tidligere.

Saken var fra våren 2012 til høsten 2013 underlagt gransking av selskapet selv, men lagt til side, uten at politiet ble involvert.

- Vi fikk høre noen rykter om at det kunne være noe i en del av virksomheten. Vi gikk inn med egne og eksterne ressurser for å kartlegge saken fram til høsten 2013, sa konsernsjef Walter Qvam til NTB tirsdag.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Ronny Lie ble beslutningen om å legge vekk saken tatt etter at «overføringene ble avklart», i den forstand at pengene ble fulgt til endestasjonen og at det ikke ble funnet uregelmessigheter ved dem.

Giske husker ikke - Jeg kan ikke huske at jeg ble orientert om saken, men det behøver ikke å bety at jeg ikke ble det, sier tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Han var ansvarlig statsråd da granskingen ble innledet og avsluttet, men finner ikke uten videre noen grunn til å kritisere selskapet for håndteringen av saken.

- Det kommer an på hvor alvorlig selskapet trodde forholdene var. Hvis det var usikkert at det i det hele tatt hadde skjedd noe galt, synes jeg ikke det er urimelig å granske saken selv først. Men dersom selskapet hadde klare mistanker om at noe alvorlig og straffbart hadde skjedd, ville det være mer naturlig å gå til politiet, sier Giske.

- I alle selskaper staten investerer i, skal vi være tydelig på at vi har nulltoleranse for korrupsjon, og vi skal sørge for at politiet etterforsker, men jeg kan ikke si noe om hva som er grunnlaget for at dette ikke er gjort i denne saken, for den er midt i en politietterforskning, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

- Privatisering - Dette er en form for privatisering av rettsoppgjør som beklageligvis har fått bre om seg, sa BI-professor Petter Gottschalk til NTB tirsdag. Han trakk paralleller til Betanien-saken og Aschehoug-saken.

På generelt grunnlag er det viktig for politiet å få informasjon om mistanke så tidlig som mulig, framholdt førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim samme dag.

- I en del tilfeller er det nødvendig med politiets etterforskningsmetoder for å komme til bunns i saken. Særlig gjelder dette i saker der det er behov for etterforskning i utlandet, sa hun.

En person ble pågrepet i forbindelse med Økokrims aksjoner mot selskapets lokaler i Kongsberg og Asker tirsdag. Siktelser er også tatt ut mot Kongsberg Gruppen og datterselskapet Kongsberg Defence & Aerospace.

Den ansatte som er siktet, har ikke noen lederrolle, verken i konsernet eller i noen av underselskapene. Ifølge kommunikasjonsdirektør Ronny Lie er han «markedsrepresentant».

(NTB)