Ordknapp minemotstander til Norge

Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): En ordknapp og tydelig sliten fredsprisvinner Jody Williams landet i morges i tåka på Fornebu flyplass. Bak seg hadde hun en lang flytur fra New York, foran seg har hun et fire dagers opphold i Norge med prisutdelingen i Oslo rådhus onsdag som høydepunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som koordinator i den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) er det Williams som er frontfigur for årets fredsprisvinnere, selv om hun er nøye med å dele æren med andre.

- Vi er svært beæret over å være her. Den internasjonale minekampanjen er en prosess, en modell for forandring der små og mellomstore land sammen med frivillige organisasjoner er en supermakt, sa Williams mandag.

Prestisje

- Da jeg sist var i Oslo, under den store minekonferansen, hadde vi 89 land med oss. Nå i Ottawa undertegner 122 land en avtale om mineforbud, og flere har sagt at de gjør dette som en følge av den prestisjen fredsprisen har gitt kampanjen, sa Williams.

På flyplassen ble hun ønsket velkommen av formannen i Den norske Nobelkomiteen Francis Sejersted og komiteens sekretær Geir Lundestad, som med blomster og klemmer la an tonen for norgesoppholdet.

Program

Tirsdag ettermiddag deltar Jody Williams sammen med Stephen Goose og Sayed Aqa fra ICBL på en pressekonferanse i Nobel-instituttet, hvor prisvinnerne også skal ha et møte med instituttets ansatte og stipendiater. Tirsdagen blir avsluttet med en middag på Grand for prismottakerne og deres partnere i regi av Nobel-instituttet.

Før selve prisutdelingen i Oslo rådhus onsdag klokka 13, skal Jody Williams og Rae McGrath fra ICBL til audiens hos kongeparet på Slottet. Etter seremonien i Rådhuset, sender CNN et direkte-intervju med prisvinnerne. Klokka 19 passerer det tradisjonsrike fakkeltoget Grand Hotel, hvor Nobel-komiteens bankett finner sted.