Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordkrig før stortingshøring

Forsvarssjefen refser forsvarsministeren for at han ikke fikk sagt sitt før rapporten om jagerflysalget ble sendt til Stortinget og til Økokrim.

KONFLIKT:  Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v) tar et oppgjør med hvordan forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har håndtert rapporten om salg av F-5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KONFLIKT: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v) tar et oppgjør med hvordan forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har håndtert rapporten om salg av F-5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før de begge skal svare for Stortinget om Norges salg av to F-5 jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr, bruker forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen usedvanlig sterke ord overfor sin sjef, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Bruun-Hanssen mener at F-5-saken aldri burde vært sendt til Stortinget eller til Økokrim uten at han hadde fått sagt sitt.

- Forsvarsjefen er ikke tilfreds med at rapporten er ferdigstilt uten Forsvarets medvirkning og at den er oversendt til påtalemyndighetene før de faktiske forholdene er bekreftet og dokumentert, skriver Bruun-Hanssen i et brev til departementet som Dagbladet har fått innsyn i.

Utgangspunktet for krangelen er at Forsvarsdepartementets internrevisjon i oktober leverte en rapport der de regelrett slakter Forsvarets håndtering av salget av to F-5 jagerfly. Kort fortalt skriver revisorene at Forsvaret ikke aner hva slags firma som har kjøpt flyene, hvordan de skal brukes eller om de har noen gyldig avtale med amerikanske myndigheter om bruk av flyene.

Flyene ble solgt for bare 30 000 dollar, omlag 230 000 kroner. Prisen ble beregnet ut fra blant annet salgsoffiserenes reiseregninger etter flere turer til og fra Dallas i Texas. Revisjonsrapporten setter spørsmålstegn ved salgsoffiserenes håndtering av salget, og bemerker hvordan to av dem ikke har ønsket å besvare revisjonens spørsmål.

- Det er betenkelig at en rapport som kritiserer ansatte gjøres offentlig. Det fører til en urettmessig og stor belastning for de ansatte, skriver admiral Bruun-Hanssen i sitt brev til Forsvarsdepartementet.

Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med, omtaler revisjonsrapporten som et «makkverk». Forholdet mellom Forsvarsdepartementet og Forsvarets logistikkorganisasjon har blitt stadig mer anstrengt etter Dagbladets avsløringer rundt forsvarssalgene. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har flere ganger beklaget seg offentlig både i media og i brev til Stortinget over hvor dårlig og mangelfull informasjonsflyten fra Forsvaret har vært.

Men i brevet til departementet slår forsvarssjefen knallhardt tilbake. Han mener at mesteparten av det som i revisjonsrapporten blir pekt på som kritikkverdig lett kunne vært tilbakevist av Forsvaret om de bare hadde fått anledning til å svare for seg før statsråden sendte den til Stortinget og til Økokrim.

PRIVATFLY: Disse to F-5 jagerflyene står nå på den private flyplassen til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com
PRIVATFLY: Disse to F-5 jagerflyene står nå på den private flyplassen til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com Vis mer

- Forsvarsjefen forutsetter at Forsvaret i liknende saker i fremtiden gis anledning til å avklare spørsmål underveis og at forsvarssjefen gis anledning til kontradiksjon før rapporter ferdigstilles og offentliggjøres, skriver Bruun-Hanssen, som ikke ønsker å kommentere brevet han har skrevet ytterligere.

- Uriktig bilde Han mener at rapporten inneholder alvorlige feil og gir et uriktig bilde av jagerflysalget. Hadde Forsvaret bare blitt gitt anledning til å svare for seg, kunne de gitt fullgode svar på alle de punktene som revisjonsrapporten peker på som uavklarte, mener han.

• De har dokumenter fra USAs utenriksdepartement som bekrefter at Perots selskap, Northern General Leasing (NGL), har avtale med det amerikanske luftforsvaret om bruken av flyene til forskning, utvikling og testing.

• Flyene har ikke blitt disponert av NGL etter at de landet i Texas i 2007, men har vært innelåst i en hangar.

• NGL har ikke vedlikeholdt flyene mens de har stått i Texas. De har kun forsikret dem og det gjorde de som en tjeneste siden de håpet å få kjøpe dem.

• Han er uenig i at salgsprosessen er svært mangelfullt dokumentert.

• Alternative kjøpere, mottakere av flyene og også destruksjon har vært løpende vurdert.

Avviser Etter at hun mottok brevet fra Bruun-Hanssen har forsvarsminister Søreide varslet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at de vil lage en revidert versjon av F-5-rapporten. Den første rapporten ble også sendt til Økokrim, siden departementet mente den inneholdt opplysinger om mulig kriminelle forhold. De er også varslet om at det vil komme en ny rapport.

Søreide avviser på mange måter kritikken og sier at det var løpende kontakt med Forsvaret i arbeidet med rapporten.

- Å oversende departementets IR-rapport til komiteen er i tråd med min praksis for å holde komitéen fortløpende orientert når jeg får nye opplysninger om avhending av forsvarsmateriell som potensielt kan sees i sammenheng med komiteens pågående arbeid, sier Søreide til Dagbladet.

Hun sier sakens alvor og de ubesvarte spørsmålene gjorde det naturlig å varsle Økokrim.

- Flyene ble avhendet av det samme fagmiljøet som også avhendet utrangerte fartøyer, med prosesser som delvis overlappet i tid, og FD-IR hadde i sin dialog med Forsvaret underveis i sitt arbeid ikke funnet tilstrekkelig dokumentasjon på at alt var i orden.

Hun viser til at forsvarssjefen i sitt svar til departementet selv skriver at nødvendig dokumentasjon ikke var korrekt arkivert.

- Forsvarssjefens kommentarer til rapporten, som han ga etter at revisjonsoppdraget og rapporten var ferdigstilt, har gitt svar på en del av spørsmålene i IR-rapporten, men fremdeles mangler enkelte sentrale svar, sier hun.

Iskaldt Forholdet mellom Søreide, FLO og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen nådde et nullpunkt da ministeren i april overrasket alle med å frata FLO ansvaret for kjøp og forvaltning av materiell, og legge det til en nyetablert etat under Forsvarsdepartementet.

- Jeg er overrasket over beslutningen. Den baserer seg ikke på en fagmilitær anbefaling og jeg har ikke vært involvert i prosessen som ledet opp mot beslutningen, sa forsvarssjefen til Aftenposten da nyheten ble kjent i slutten av april.

DAGBLADET:  21. oktober 2015
DAGBLADET: 21. oktober 2015 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!