Ordkrig før stortingshøring

Forsvarssjefen refser forsvarsministeren for at han ikke fikk sagt sitt før rapporten om jagerflysalget ble sendt til Stortinget og til Økokrim.

KONFLIKT:  Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v) tar et oppgjør med hvordan forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har håndtert rapporten om salg av F-5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KONFLIKT: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v) tar et oppgjør med hvordan forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har håndtert rapporten om salg av F-5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To uker før de begge skal svare for Stortinget om Norges salg av to F-5 jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr, bruker forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen usedvanlig sterke ord overfor sin sjef, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Bruun-Hanssen mener at F-5-saken aldri burde vært sendt til Stortinget eller til Økokrim uten at han hadde fått sagt sitt.

- Forsvarsjefen er ikke tilfreds med at rapporten er ferdigstilt uten Forsvarets medvirkning og at den er oversendt til påtalemyndighetene før de faktiske forholdene er bekreftet og dokumentert, skriver Bruun-Hanssen i et brev til departementet som Dagbladet har fått innsyn i.

Utgangspunktet for krangelen er at Forsvarsdepartementets internrevisjon i oktober leverte en rapport der de regelrett slakter Forsvarets håndtering av salget av to F-5 jagerfly. Kort fortalt skriver revisorene at Forsvaret ikke aner hva slags firma som har kjøpt flyene, hvordan de skal brukes eller om de har noen gyldig avtale med amerikanske myndigheter om bruk av flyene.

Flyene ble solgt for bare 30 000 dollar, omlag 230 000 kroner. Prisen ble beregnet ut fra blant annet salgsoffiserenes reiseregninger etter flere turer til og fra Dallas i Texas. Revisjonsrapporten setter spørsmålstegn ved salgsoffiserenes håndtering av salget, og bemerker hvordan to av dem ikke har ønsket å besvare revisjonens spørsmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer