Ordkrig i Haag

BERLIN (Dagbladet): - Beograd ville ødelegge Kosovo med vold og krig, sa provinsens president, Ibrahim Rugova, da han i går startet sin vitneforklaring i straffesaken mot folkemordtiltalte Slobodan Milosevic ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De verbale skuddsalvene runget mellom tiltalebenken og vitneboksen i den bitre konfrontasjonen. Rollene var byttet siden forrige gang de to møttes, 1. april 1999, like etter at NATO hadde startet bombingen av Jugoslavia og hundretusener albanere var på flukt fra Kosovo.

- Den gang var jeg fange. Jeg ble ført til Beograd mot min vilje. Det var ingen samtale som fant sted den gang, forklarte Rugova.

Forvirring

Albanernes leder i ti års ikke-voldelig motstand mot serberne ble skysset til møtet med Milosevic og den serbiske presidenten Milan Milutinovic for å underskrive en fordømmelse av NATO-bombingen.

- Jeg ble tvunget til å skrive under en tekst jeg ikke hadde vært med på å utarbeide, eller ta «konsekvensene» om jeg nektet, forklarte den albanske lederen.

Etter Rugovas oppfatning var det en hensikt med møtet å svekke hans stilling, og å så forvirring og politisk splittelse blant albanerne i Kosovo.

- Jeg advarte Milosevic og sa til ham at han ville bli holdt ansvarlig for drapene og fordrivingen av albanerne fra Kosovo, la Rugova til.

- Herr Rugova, mener du ikke at du og kosovoalbanerne ble utnyttet av stormaktene for å tvinge deres vilje gjennom? Svar ja eller nei, spurte Milosevic provoserende da han startet krysseksaminasjonen av vitnet.

- Vi ble ikke brukt. Det internasjonale samfunnet kom for å forsvare oss og menneskerettighetene. Massakrene ble gjennomført av Beograd og deg. Det er sannheten, svarte poeten og presidenten.

- Vel, historien gir mange eksempler på det motsatte, fyrte Milosevic tilbake.

HOLMGANG: Kamphaner fra to tiårs strid på Balkan, Slobodan Milosevic...
...og Ibrahim Rugova som vitnet i år.