Ordkrig mellom LO og regjeringen: - Et desperat forsøk på å hjelpe Støre

Anniken Hauglie mener LO-sjefen taler mot bedre vitende for å hjelpe Jonas Gahr Støre vinne velgere.

SAFTIG SVAR: Anniken Hauglie gir LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen i glatte ordelag: - Det er et desperat forsøk fra Hans-Christian Gabrielsen på å hjelpe Støre og Ap ut på en offensiv før valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAFTIG SVAR: Anniken Hauglie gir LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen i glatte ordelag: - Det er et desperat forsøk fra Hans-Christian Gabrielsen på å hjelpe Støre og Ap ut på en offensiv før valget. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Fredag tok LO-sjef Hans Christian Gabrielsen et oppgjør med retningen han mener regjeringen tar Norges arbeidsliv.

- Vi ser trekk i arbeidslivet som vi ikke skal ha i Norge. Ingen skal tape på alle fronter - vi skal ha en politikk som løfter alle arbeidstakere. LO kan ikke akseptere retningen regjeringen legger seg på, fortalte han Dagbladet og listet opp flere punkter hvor regjeringen svikter:

  • For få tiltak mot sosial dumping.
  • Svekkelse av støtten til det organiserte arbeidslivet, herunder en frysing av fagforeningsfradraget på 2013-nivå.
  • En skattepolitikk som Gabrielsen mener bidrar til at de rike blir rikere.
  • Privatisering av offentlig velferd.

- Mot bedre vitende

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener Gabrielsen «taler mot bedre vitende, og vet det selv». Høyre-toppen kaller LO-sjefen «desperat».

- Det er et desperat forsøk fra Hans-Christian Gabrielsen på å hjelpe Støre og Ap ut på en offensiv før valget. Det er lett å gjennomskue, sier Hauglie til Dagbladet.

- Ett eksempel på at Gabrielsens kritikk ikke holder mål: Allerede til uka legges det fram den tredje strategien mot arbeidslivskriminalitet fram. Den står vi sammen med partene i arbeidslivet om. Jeg er enig med Gabrielsen i at sosial dumping og useriøse aktører er et problem, men helt uenig i at regjeringen ikke gjør nok. Det har aldri vært en så omfattende klappjakt på useriøse aktører i Norge som nå, sier Hauglie videre.

Fradrag og skatteletter

Mens Gabrielsen sier Hauglie og regjeringen skaper et kaldere arbeidsliv hvor flere faller fra og forskjellene øker, viser hun til at ledigheten er på sitt laveste på ti år.

- Når det gjelder forskjeller mellom folk går det største skillet mellom de som har jobb og de som står utenfor. For å få bukt med fattigdom og lavinntekt er jobb det viktigste. Sysselsettingsgraden går nå opp for første gang på ti år. Og for første gang på ti år går andelen unge utenfor jobb og skole ned. Lista er lang. Vi har snudd nedtur og motgang til opptur og vekst

- Gabrielsen mener regjeringens skattepolitikk øker forskjellene på folk, og det er vel riktig?

- Regjeringen ønsker lavere skatter for alle, svarer hun.

- Mens milliardærarvinger får skattelette av din regjering, er fagforeningsfradraget fryst på 2013-nivå for vanlige arbeidsfolk? Det er ikke så raust, kanskje.

- Jeg forstår at Gabrielsen og LO ønsker å øke fradraget for å få flere medlemmer. Vi mener det viktigste er å se på hvilke grunner folk oppgir for å ikke organisere seg. Det handler ikke om for lite fradrag på skatten.

Rødt vil ikke lenger kaller Støre en pamp. Det synes Ap-lederen er ganske uvant. Video: Steinar Solås Suvatne og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Midlertidighet

LO-sjefen har også store problemer med at regjeringen legger opp til utstrakt bruk av midlertidig arbeidskraft. Selv om arbeidsmiljøloven er blitt liberalisert for å tillate flere midlertidige ansettelser, har det i realiteten ikke blitt noen økning.

Ifølge LO og Ap er det fordi tre av fire ordførere er fra Ap eller Sp, og at disse lar være å benytte seg av muligheten til å ansette flere midlertidige.

- De har ikke belegg for den påstanden når tallene viser at det er like stabilt i både offentlig og privat sektor, sier Hauglie

- Denne regjeringen har levert langt bedre på arbeidslivspolitikk enn den rødgrønne, det er bare å se på tallene. Selv om Gabrielsen forsøker å velgere folk tilbake til Arbeiderpartiet, blir dette fånyttes når vi husker at sysselsettingsgraden svekket seg da de rødgrønne styrte og av de som fikk seg jobb under de rødgrønne var de aller fleste arbeidsinnvandrere. De siste årene er imidlertid sysselsettingsveksten mindre drevet av innvandrere.

- Så du er altså uenig i påstanden om at vi har fått en større todeling av arbeidslivet de siste åra?

- Økende ulikhet er en internasjonal trend. For arbeidslivet betyr det at vi skal slå hardt ned på useriøse arbeidsforhold og videreføre allmenngjøringsordninger som sikrer minstelønn i utsatte bransjer. Men, vi må også ta innover oss at det er mange innvandrere blant de mest sårbare på arbeidsmarkedet. Norge har på kort tid gått fra 350.000 innvandrere til en innvandrerbefolkning på 900 000 i Norge i dag, og mange av dem havner i en vanskelig situasjon på arbeidsmarkedet fordi de mangler utdanning og kompetanse.

- Dersom det er én ting denne regjeringen gjør noe med, så er det kompetanseløft for denne gruppa. Det vil gi utslag over tid, legger Hauglie til.