Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordkrig og bortforklaringer

Ordkrig mellom NATO og serberne, og bortforklaringer fra NATOs side, preger reaksjonene etter den fatale bombingen av en kosovoalbansk flyktningkolonne onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO beklager og påtar seg ansvaret, men forsøkene på å forklare årsakene til massakren har skapt mer forvirring enn klarhet.

NATOs øverstkommanderende, general Wesley Clark, sa tirsdag at bruken av presisjonsvåpen for å unngå tap av sivile liv i luftkrigen mot Jugoslavia er av historisk kvalitet.

NATOs angrepsmål er militær- og terrorstyrkene til president Slobodan Milosevic.

Full forvirring

General Clark beklaget det feilslåtte F-16-angrepet på ei jernbanebru der bomben traff et tog. Men i går skapte NATOs talsmenn full forvirring da de bortforklarte bombingen av en flyktningkolonne med kosovoalbanere onsdag. Serbiske myndigheter sier at minst 75 flyktninger ble drept.

Etter flere sprikende forklaringer tok alliansen på seg ansvaret, og beklaget også dette uhellet i krigen.

Etter planen

Alliansen har samtidig sine ord i behold om at nesten alle de presisjonsstyrte våpnene faktisk har truffet etter plan og hensikt. Men det visker ikke ut inntrykket som TV-bildene av døde flyktninger og tomme traktortilhengere skaper verden over.

I Washington sier den amerikanske forsvarsministeren William Cohen at det er utrolig at president Milosevic kaller dette tragiske uhellet for et «overgrep».

Svikt

NATOs faste råd brukte mesteparten av sitt daglige møte i går til å gjennomgå denne hendelsen. Alliansen tok på seg ansvaret, men en foreløpig analyse av TV-bildene fra stedet reiser flere ubesvarte spørsmål for NATOs våpeneksperter.

Luftvernet som de jugoslaviske styrkene fortsatt disponerer, tvinger NATO-flyene til å utløse våpnene fra stor høyde, noe som gjør det vanskeligere å vurdere situasjonen i målområdet.