HVA BLE SAGT? Hva som ble sagt, og hvem som sa hva, under dette valgkampmøtet 31. mars 2016, er nå gjenstand for en ordkrig som kan få store konsekvenser for USAs justisminister Jeff Sessions. Foto: Donald Trumps Instagram-side
HVA BLE SAGT? Hva som ble sagt, og hvem som sa hva, under dette valgkampmøtet 31. mars 2016, er nå gjenstand for en ordkrig som kan få store konsekvenser for USAs justisminister Jeff Sessions. Foto: Donald Trumps Instagram-sideVis mer

Dømt Trump-rådgiver snakker ut:

Ordkrig om beryktet møte kan skade Trump-minister

George Papadopoulos ble «Russland»-etterforskningens første offer. Nå kommer han med nye opplysninger om et beryktet valgkampmøte fra 2016.

Fredag kveld norsk tid ble den tidligere Trump-rådgiveren George Papadopoulos (31) dømt til fengsel for å ha løyet til FBI om sin kontakt med russere.

Papadopoulos var en av president Donald Trumps spesialrådgivere under valgkampen i 2016.

31-åringen er det første medlemmet av Trumps valgkampstab som blir dømt som følge av den pågående etterforskningen av Trump-kampanjens kontakt med russere.

Foreslo Putin-møte

Etter å ha fått straffen på 14 dagers fengsel, en bot på 9500 dollar og 2000 timers samfunnstjeneste fredag, kom CNN med et intervju med Papadopoulos.

Det er et av de første intervjuene den tidligere Trump-rådgiveren har gjort om saken, som til slutt domfelte ham. I intervjuet kommer Papadopoulos med en rekke nye påstander. Deriblant en uttalelse som setter USAs justisminister, Jeff Sessions, i en skvis.

Stridstemaet er hva som egentlig skjedde under et etter hvert beryktet valgkampmøte 31. mars 2016.

Og hvorvidt Sessions har forklart seg riktig om møtet.

Professor med Kreml-bånd

Møtet handlet om nasjonal sikkerhet, og var ifølge Papadopoulos det første møtet han hadde med daværende presidentkandidat Trump.

Med på møtet var blant andre USAs nåværende justisminister Jeff Sessions.

Trump la selv ut et bilde fra det aktuelle møtet på Instagram dagen etter, hvor Papadopoulos, Sessions og de andre møtedeltakerne er synlige.

Under møtet foreslo Papadopoulos å organisere et mellom Russlands president Vladimir Putin og presidentkandidat Trump.

Den nå dømte Trump-rådgiveren skal ha forklart at han hadde kontakt med en professor i Roma, som hadde bånd til Kreml og tilgang på høytstående russiske kilder.

Gjennom denne professoren skal Papadopoulos ha blitt orientert om at Russland angivelig satt på tusenvis av e-poster som ville være skadelig for Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Og gjennom den samme professoren mente Trump-rådgiveren det ville være mulig å organisere et møte mellom Putin og Trump.

Var «entusiastisk»

I intervjuet med CNN forklarer Papadopoulos at det var han, slik han husker det, som brakte opp Russland som tema under møtet 31. mars 2016.

- Jeg satte meg ned og så på kandidat Trump og sa: «Jeg kan gjøre dette for deg, hvis det er i din og valgkampens interesse», sier den tidligere Trump-rådgiveren.

Han forklarer videre at noen møtedeltakere umiddelbart kom med innvendinger mot forslaget, men at «den generelle stemningen i rommet virket å være positiv til forslaget».

- Trump ga meg et slags nikk, men det var ikke forpliktende. Jeg tolket ham dit hen som at han vurderte det.

Stridens kjerne ligger imidlertid ikke i hvordan Trump reagerte, men hvordan justisminister Jeff Sessions, da senator, reagerte.

- Slik jeg husker det reagerte senator Sessions entusiastisk da han hørte forslaget om et møte mellom Trump og Putin.

Det er nemlig ikke det Sessions selv har forklart, under ed til Kongressen.

Møtte Russlands ambassadør

I november 2016 vitnet Sessions til Kongressen om det samme møtet. Da forklarte justisministeren at han reagerte på Papadopoulos' forslag, og aktivt motarbeidet ideen under møtet.

I en uttalelse til CNN sier Sessions, gjennom sin advokat, han han står for uttalelsene han tidligere har gitt til kongressen.

TOPPMØTET: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Helsinki for å prate om deres lands forhold til hverandre. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stemmer Papadopoulos' forklaring, kan det bety at Sessions har forklart seg uriktig overfor Kongressen.

Det har Sessions fått svi for tidligere.

Under høringer i det amerikanske senatet før Sessions ble innsatt som justisminister, sa Sessions at han ikke hadde noen kontakt med russiske tjenestemenn under valgkampen.

Men seinere det året ble det kjent at Sessions og Kisljak hadde møttes i 2016, men Sessions fastholder den dag i dag at samtalene ikke handlet om Trump eller den amerikanske valgkampen.

Som følge av dette erklærte Session seg inhabil i spesialetterforskningen som gransker påståtte forbindelser mellom Russland og Donald Trumps valgkampapparat.

VITNER: Justisminister Jeff Sessions vitner om Russland-møtene. Her kan du følge med direkte. Video: AP Vis mer

Saken mot Papadopoulos

Spesialetterforsker Robert Mueller står bak saken mot 31 år gamle Papadopoulos i forbindelse med granskingen om russisk innblanding i presidentvalgkampen i 2016 og angivelige forbindelser til Trumps valgkamp.

Papadopoulos er det første medlemmet av Trumps valgkampstab som blir dømt som følge av den pågående granskningen av kontakt med russere.

Papadopoulos har nå samarbeidet i mer enn ett år med spesialrådgiver Mueller. Han har blant annet vitnet om at viktige medlemmer av valgkampstaben oppfordret ham til å bygge nære bånd med Russland i 2016.

Det gjorde de etter at han fortalte dem at Moskva hadde - og kunne være villig til å dele - drittpakkestoff om Trumps valgkonkurrent Hillary Clinton.

Dette materialet er kjernen i Muellers arbeid, som i økende grad sirkler inn Trump og hans nærmeste.

Av de 35 menneskene og institusjonene som er så langt er dratt inn i saken, er Papadopoulos en av fem som har erkjent skyld og den andre som blir dømt.

Tidligere valgkampleder for Trump, Paul Manafort, ble nylig funnet skyldig åtte av ti tiltalepunkter, men disse dreide seg om svindel, skatteunndragelser og økonomiske lovbrudd begått før han ble en del av apparatet rundt Trumps valgkamp.

Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen innrømmet i forrige måned brudd på loven om valgkampfinansiering og skattesvindel.