PREGET: Svein Holdens advokatkollega Mikkel Toft Gimse forteller hvorfor avhøret av Tom Hagen måtte avhøres. Video: Emilie Rydning Vis mer

Forsvinningsdramaet:

Ordkrig om Hagens helse

Forsvareren beskriver Tom Hagen som «preget» og «ikke i god form». Politiet beskriver den drapssiktede milliardæren som «litt pjusk».

Publisert

I dag skulle milliardæren Tom Hagen (70) igjen sitte overfor representanter fra politiet som har siktet ham for drapet eller medvirkning til drapet på sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen (70).

Det skulle være det første avhøret av Hagen siden Høyesterett besluttet på frigjøringsdagen 8. mai at han skulle løslates fra varetekt, fordi Eidsivating lagmannsrett ikke fant skjellig grunn til å mistenke 70-åringen for ugjerningen.

I mellomtida har forholdet mellom Hagen og politiet surnet ytterligere. I forrige uke gikk politiets påtaleansvarlig i forsvinningssaken, Haris Hrenovica, ut mot Hagen personlig og kalte ham lite samarbeidsvillig. Det fikk Hagens forsvarer, Svein Holden, til å reagere kraftig.

I dag surnet det enda litt til etter at politiet igjen gikk ut mot Hagen.

Fikk aldri begynt

Det var en samarbeidsvillig Hagen som i dag formiddag rundt klokka 10.00 møtte opp utenfor Kripos' lokaler på Brynseng i Oslo, ifølge hans medforsvarer Mikkel Toft Gimse fra advokatfirmaet Hjort.

- Han har vært veldig innstilt på å møte og samarbeide, men vi så raskt at det ikke var forsvarlig, sier Gimse til Dagbladet.

For kort tid etter at avhøret av Hagen skulle begynne, kom meldingene om at det var avbrutt. Overfor Dagbladet forteller medforsvarer Gimse at det planlagte avhøret av Hagen ikke engang begynte før det ble avbrutt.

- Møtet ble ikke startet engang. Vi kom fra hver vår vei, så jeg møtte ham først på avhørsrommet. Allerede på vei inn fikk jeg beskjed fra en av de ansatte i i Kripos om at han ikke virket å være i god form, sier Gimse.

Advokaten ønsker ikke å detaljbeskrive Hagens helsetilstand, men beskriver 70-åringen som «preget» og «ikke i form» til belastningen et avhør ville ha medført.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

«Litt pjusk»

Politiet forteller en annen historie og går ut mot forsvarer Tofts forklaring.

- Som flere medier har skrevet, registrerte en av våre medarbeidere at Tom Hagen var «litt pjusk» da han ankom Kripos. Dette ble meddelt forsvarer, som selv sa at han ikke hadde snakket med sin klient før avhøret i dag. Politiet var likevel ikke delaktig i vurderingen av om Hagen var i for dårlig form til å kunne gjennomføre gjennomlesningen, og avhøret ble avbrutt før etterforskeren fikk mulighet til å snakke med og vurdere Tom Hagen selv. Vi rettet oss imidlertid etter forsvarerens vurdering, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica i Øst politidistrikt til NRK.

FORSVARER: Mikkel Toft Gimse i advokatfirmaet Hjort er Tom Hagens medforsvarer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Mikkel Toft Gimse i advokatfirmaet Hjort er Tom Hagens medforsvarer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Han forteller videre at de allerede har kontaktet Hagens andre forsvarer Svein Holden med ønske om et nytt møte.

- Det er selvsagt uheldig at møtet ikke kunne gjennomføres som planlagt, sier Hrenovica videre til NRK.

I etterkant av det ikke påbegynte avhøret kjørte politiet Tom Hagen til jobb på Lørenskog, slik han selv ønsket, opplyser politiet. Dagbladet er imidlertid kjent med at det var her Tom Hagen ble hentet av en bekjent og deretter kjørt til Kripos' lokaler i Oslo.

Gimse ønsker ikke å kommentere politiets uttalelser.

Visste om tilstanden

Dagens møte hos Kripos hadde to hensikter, forteller Hagens medforsvarer.

Sammen skulle 70-åringen, hans forsvarer og politiet lese gjennom minst ett tidligere avhør, som ble foretatt mens Hagen satt varetektsfengslet.

Deretter ønsket politiet anledning til å stille ytterligere spørsmål.

Medforsvarer Gimse forteller til Dagbladet at politiet visste meget godt hvilken tilstand Hagen var i da de innkalte ham til avhør.

- De kalte inn til et avhør med kjennskap om at han ikke har vært i form. Han ønsket å samarbeide, som han har hatt et ønske om hele veien. Da møtte vi opp og bestemte oss for å gi det en sjanse, selv om vi visste at det var en mulighet for at det ikke gikk, sier advokaten.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forsvareren mener isolasjonen Hagen opplevde som varetektsfengslet, har gått inn på ham.

- Han har sittet isolert uten tilstrekkelig grunnlag, og det er en kjensgjerning at det å sitte isolert, er noe som får konsekvenser for alle. Det tar tid å hente seg inn igjen etter en slik belastning, sier advokaten, og legger til:

- Han har heller ikke fått hentet seg inn igjen fordi han har vært nektet adgang til egen bolig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer