Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordkrig om hjelp til Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Krigens ofre i Irak risikerer å bli påført ekstra lidelser. Grunnen er at spørsmålet om hvem som skal lede nødhjelpsarbeidet og gjenreisningen av Irak, er blitt et storpolitisk og hett tema. En ny diplomatisk ordkrig er brutt ut mellom USA og FN. Her hjemme er hjelpeorganisasjonene allerede redde for at USA akter å sette FN på sidelinja når det gjelder arbeidet med å bringe inn nødvendig hjelp og bistand.
  • 16 millioner irakere var avhengige av hjelp fra FN for å komme seg gjennom en vanskelig hverdag. Da krigen kom, opphørte denne hjelpen umiddelbart. USA gikk til krig uten grønt lys fra FN, og mange land, særlig Frankrike og Tyskland, mente at humanitær hjelp fra FN til Irak ville bety en støtte til en ulovlig krig. Andre land mente at FN med dette satte seg selv på sidelinja ved å gi USA full frihet til å styre både det humanitære arbeidet og gjenreisningen av Irak.
  • I Brussel nylig kom EU, med både Tyskland, Frankrike og Storbritannia, fram til et slags kompromiss. Nå samler EU-lederne seg om FN igjen. EU-lederne ga i sitt felles vedtak løfter om massiv humanitær bistand til Irak. Og EU er også klar til å delta i gjenreisningen av Irak. Men betingelsen er at FN får ansvaret. Dermed er det opp til USA å finne ut av hva slags forhold landet egentlig vil ha til FN når det gjelder Iraks framtid.
  • Norge har for lengst lovet USA å bistå med både humanitær bistand og gjenoppbygging. Det gjorde statsminister Bondevik i sin telefonsamtale med president Bush. Men samtidig understreker regjeringen at norsk hjelp ikke skal skje i regi av USA, den skal kanaliseres gjennom FN og de private organisasjonene. Norge har allerede bedt FN gjenoppta hjelpen til de 16 millioner irakerne så fort som mulig.
  • FN er langt bedre kvalifisert til å drive humanitært arbeid enn det amerikanske forsvaret. Det vet USA. Men amerikanerne kan ikke sette i gang en krig i strid med folkeretten og overlate regningen til andre land. USA må både bidra til og samarbeide med FN. Det viktigste er imidlertid at hjelpen når fram til dem som trenger den, så raskt som overhodet mulig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling