Importsmitte

Ordkrig om importsmitte

Arbeiderparti-politikerne Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre har nylig angrepet regjeringens håndtering av importsmitte. Nå sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland dem midt imot.

GARDERMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert

Nylig har både byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og Ap-leder Jonas Gahr Støre angrepet regjeringens håndtering av importsmitte. Nå sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland dem midt imot.

- Jeg har hørt Støre fortelle om hvor enkelt det er å slippe unna på Gardermoen, men det er det ikke. Derfor inviterte jeg Ap-lederen før påske til å bli med til Gardermoen, og jeg inviterer gjerne både Støre og Johansen med til Gardermoen igjen for å vise dem hvilket regime det er der, med både sperringer, vakthold, informasjonstavler, testing og karantenehotell, sier Mæland til Dagbladet.

Lørdag uttalte byrådsleder Raymond Johansen i Oslo til Dagbladet at han synes at alle unødvendige utenlandsreiser bør forbys. Det synes Mæland at er ekstremt inngripende.

- Jeg tenker at det er ekstremt inngripende å nekte personer å bevege seg over landegrensene. Vi har hele veien hatt blant Europas strengeste regler knyttet til innreise, testing og karantene. Alt vi gjør skal være forholdsmessig og nødvendig.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer

Støre-utspill

Nylig uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten at smitten slipper gjennom flyplassene grunnet manglende kontroll.

Mæland påpeker at folk må ha testet seg innen 24 timer før ankomst til Norge, teste seg når man ankommer Norge, overholde regler knyttet til karantene, overholde regler knyttet til karantenehotell, samt teste seg sju dager etter ankomst. Justis- og beredskapsministeren sier også at det er hennes klare inntrykk at de aller fleste følger råd og regler.

- Det har blitt skapt et inntrykk av at det er så enkelt å slippe unna testing på flyplassen, men jeg tror ikke at de reisende deler den oppfatningen. Det har blitt satt inn enorme ressurser for å sikre at ingen slipper unna testing, sier Mæland og fortsetter:

- Reisevirksomheten har stupt med 95 prosent på Gardermoen etter at vi innførte de strenge restriksjonene. Samtidig er det slik at det er noen som dagpendler, som har sitt eget testregime. Dette dreier seg blant annet om helsepersonell i kommunene, som de er avhengige av. Det er også slik at barn ikke testes, samt et fåtall andre personer som har særlige vilkår. Men likevel testes 9 av 10 av dem som ankommer Gardermoen.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Innreiserestriksjoner

Importsmitte var en medvirkende årsak til den andre smittebølgen i Norge, samt at den britiske virusvarianten, som har drevet den tredje smittebølgen i Norge, var importert.

- Hvorfor har dere ikke innført strengere restriksjoner tidligere?

- Vi kunne hatt helt stengte grenser hele tida, men det ville ikke ha vært lovlig ettersom smittevernloven stiller krav til nødvendighet og forholdsmessighet. Vi kan altså ikke ha like strenge restriksjoner når smittenivået er lavt, sier Mæland og fortsetter:

- Jeg ser at det brukes mye energi på etterpåklokskap. Jeg ser også at Støre på spørsmål om hva han ville ha gjort annerledes, svarer at det er et hypotetisk spørsmål. Men vi lever i en virkelig situasjon og har ingen fasit.

KLAR: Helse og omsorgsminister, Bent Høie, informerer om at vaksinert helsepersonell kan få unntak fra karantene for å gi nødvendig behandling. Vis mer

Andre og tredje bølge

Mæland forklarer følgende om opptakten til den andre smittebølgen:

- Ettersom tiltak må være nødvendige og forholdsmessige, så kunne vi ikke videreføre de strenge restriksjonene som vi hadde før sommeren i fjor. Det er selvfølgelig fristende å styre etter føre-var-prinsippet, men vi må faktisk basere våre vurderinger på hva som er faglig anbefalt. Vi ber helsemyndighetene fortløpende om råd, og innfører strengere tiltak når situasjonen endrer seg.

Justis- og beredskapsministeren påpeker også at det ble innført tiltak for å hindre import av den britiske virusvarianten som nå dominerer smittespredningen i Norge.

- I slutten av desember stanset vi alle flyginger fra Storbritannia på grunn av den britiske virusvarianten, deretter innførte vi strenge innreiserestriksjoner umiddelbart. De muterte virusvariantene sprer seg raskere enn dem som vi hadde i fjor sommer og høst, og vi har dermed måttet endre tiltakene i takt med at situasjonen har endret seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer