Ordkrig

SØRUM (Dagbladet): Da statssekretær Morten Meyer (H) beskyldte ordfører Hans Marius Johnsen (Ap) for å svikte innbyggerne sine, var det like før Meyer ble kastet ut av ordførerkontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det luktet svidd under møtet mellom kommunalminister Erna Solbergs utsendte og Sørums ordfører.

- Dine arrogante holdninger gjør at jeg har problemer med å være en høflig vert! Men det føyer seg inn i rekken av kommentarer fra Solberg som gjør at vi blir mer kamplystne. Hvis din beskrivelse av forholdene i Sørum er riktige, kan du få overta jobben i morra - for jeg prater ikke tull, sa ordføreren etter en og en halv times konfrontasjon.

Gledet seg

Ordføreren støttet til og med sivil ulydighet: ingen flere flyktningmottak, stopp i barnehageutbygg og stans i innbetalingen av avgifter til staten. Blant annet. Alt «for å understreke alvoret i situasjonen». Statssekretær Meyer nølte ikke med å ta imot utfordringen. Med en rask oppdatering på Sørums statistikk og generell anvendbar Høyre-politikk møtte han ordføreren, som på sin side hadde bevæpnet seg med kilotunge budsjettdokumenter, handlingsplaner og Ap-ideologi.

- Gi oss lokaldemokratiet tilbake. Kommunene kveles av statlig pålagte oppgaver, startet ordfører Johnsen.

- Da må det være et tankekors at du tilhører et parti som i går gikk inn for en barnehagereform som ytterligere knebler kommunenes mulighet til å gjøre jobben sin. Hva skal du gjøre med det? repliserte statssekretær Meyer.

- Jeg svarer ikke på tabloide spørsmål. Du må diskutere på ordførerens premisser, ellers blir vi ikke venner, truet Johnsen.

Samtalen hadde vart i tre minutter.

- I samme retning

Høflig trakk Meyer seg et skritt tilbake. Ordfører Johnsen fikk presentere det Sørum er blitt kjent for - bortsett fra Orderud gård: Modellkommuneprosjektet 1998- 2001. Blant annet har en avtale med Norsk Kommuneforbund sørget for at konkurranseutsetting av tjenester ikke har vært aktuelt.

- Vi bestemte oss for at ingen omstilling skulle skje før alle var enige. Derfor har vi ikke hatt noen arbeidskonflikter de siste fire åra. Det har vært utrolig ressursbesparende å ha en organisasjon som drar i samme retning.

- Kan ikke det heller være et tegn på at omstillingen ikke har vært tilstrekkelig? innvender statssekretæren.

- Nei, vi har hatt 32 prosjekter for omstilling, hvor vi blant annet har fjernet etatssjefer og laget kortere avstand fra innbyggerne til de som bestemmer.

- Hva er resultatet i kroner og øre? spør Meyer.

- Det kan vi ikke konkretisere nå.

- Hvis du via en anbudsrunde fant ut at kommunene ville frigjøre 500000 kroner til bedre eldreomsorg ved å privatisere reinholdet, ville du gjort det?

- Jeg tror ikke det ville vært tilfellet. Dessuten må vi se på det overordnede prinsipielle: Som ordfører er du en styreformann som må ha tro på at organisasjonen kan gjøre jobben for innbyggerne, utbryter Johnsen.

- For lite penger

- Da er vi uenige om hva oppgaven din er. Ditt ansvar er ikke å opprettholde en organisasjon, men å sikre at innbyggerne får høyest mulig kvalitet til lavest mulig pris på tjenester de har krav på. Dessuten preges modellkommunen din mer av hensynet til de ansatte og Kommuneforbundet enn et best mulig tilbud til innbyggerne.

Ordføreren skifter til velkjent ordførerargumentasjon:

- Altfor lite penger fra staten er det største problemet for oss. Å hyle om krise har alltid vært sløsing med ressurser etter min mening. Men nå er terskelen passert. Nå er det verre enn noensinne. - Det er på tide å rette oppmerksomheten mot strukturene i offentlig sektor. Penger alene er ikke nok. Jeg er overbevist om at kommunene på nedre Romerrike ville ha spart mye på å samarbeide tettere enn de gjør i dag og på sikt slå seg sammen, repliserer Meyer.

For å skjønne neste utblåsning: Sørum er sammen med flertallet av norske kommuner medeiere i KLP, som sørger for pensjonene til de ansatte. Den jobben har selskapet ikke vært heldig med de siste åra. Det får blant annet Sørum betale for nå. Hvor mye er ikke klart. En mengde tall er på dette tidspunktet kastet mellom ordfører og statssekretær.

- Hvis du ikke vil be om anbud på de kommunale pensjonsutgiftene fra andre selskaper enn KLP, tviler jeg på om du har gjort den jobben innbyggerne forventer av deg, smeller Meyer til.

- De eneste som tjener på å skifte pensjonskasse, er de som regner på anbud, konsulentene, sier Johnsen.

- Jeg hører nå en ordfører som på den ene siden klager over for lite penger fra staten, mens han på den andre siden avviser tiltak og virkemidler som kan frigjøre ressurser til barnehager og eldreomsorg. Er det virkelig slike politikere innbyggerne vil gjenvelge i 2003? provoserer statssekretær Meyer.

De to får blåse seg opp uten innblanding, men Dagbladet prøver å runde av seansen. Statssekretæren og ordføreren reiser seg og gir hverandre hånda.

- Vi møtes igjen.

MORTEN MEYER Statssekretær HANS MARIUS JOHNSEN

Ordfører

KAMPKLARE: I møtet mellom statssekretær Morten Meyer (t.v.) og ordfører i Sørum Hans Marius Johnsen var frontene klare: stat mot kommune, Høyre mot Ap, konkurranseutsetting mot kommuneforbund, makrotall mot mikrotall. Ingen ble fysisk skadd i oppgjøret.