Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordkrigen mot Teheran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs utenriksminister Colin Powell løftet i helga nok en gang pekefingeren mot Iran og sa at mange av ungdommene der på ingen måte er fornøyde med regjeringen i landet sitt. Beskyldningen er på ingen måte den groveste amerikanerne har framsatt mot Iran i den siste tida, men likevel nok et bevis på at USA stadig øker sitt press på presteskapet i Teheran. I går svarte den iranske regjeringen at den amerikanske kampanjen nå er blitt så omfattende og så voldsom at den bare vil virke imot sin hensikt.

Ifølge USA har Iran gitt ly til medlemmer av terrornettverket al-Qaida. Men den alvorligste beskyldningen går ut på at Iran har et hemmelig program for utvikling av atomvåpen. USA har gjort det helt klart at landet ikke vil tolerere at Iran skaffer seg slike våpen. Hva den trusselen innebærer, trenger ikke USA engang å si høyt. Presteskapet vet at de risikerer å dele skjebne med Saddam Hussein i nabolandet Irak.

  • Iran nekter for at atomprogrammet i landet har noen annen hensikt enn å produsere strøm. Og hevder samtidig at et anlegg for anriking av uran bare skal skaffe brensel til atomreaktorene. Problemet deres er at slike anlegg også kan brukes ved framstilling av atomvåpen. Iran trenger rett og slett ikke slike anlegg for å sette atomreaktorene i drift. Muligens er presteskapet i ferd med å gå i sin egen felle.

Det kan være at Iran har ønsket seg en snarvei til atomvåpen. Byggingen av et anlegg for anriking av uran kan være et bevis på det. I så fall er det en beslutning presteskapet i Iran tok lenge før Irak-krigen og lenge før terrorangrepet mot New York og Washington. Iran har underskrevet Ikke-spredningsavtalen om atomvåpen, og nå krever USA at FN erklærer at Iran allerede har brutt denne avtalen. Da kan det settes i verk straffetiltak mot Iran.

  • Men presteskapets største hodepine er at de ikke vet hva målet for USAs kampanje egentlig er. Er det både trusselen fra atomvåpen og presteskapet selv som skal fjernes? USA mistet mistenkelig fort interessen for Saddam Husseins våpen da han var borte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media