Ordmord

Pass på hva du skriver, du kan drepe noen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I siste nummer av Vanity Fair har den britisk-amerikanske journalisten Christopher Hitchens en hjerteskjærende historie å fortelle. Hitchens er kjent for sin brautende og kvasse polemiske stil. Det eneste han er livredd, er ordene «unnskyld, jeg tok feil.» Under overskriften «A Death in the Family» skriver han om den 23 år gamle amerikanske soldaten Mark Daily som ble drept i Irak i januar. Daily var en reflektert ung mann. På skolen forsvarte han medelever som ble mobbet. Han var i en periode vegetarianer og medlem av miljøpartiet Green Party. Som student gjorde han seg bemerket som en forsvarer av urbefolkningsrettigheter. På MySpace utfordret han nynazister. Han var, kort sagt, en radikaler av den typen Hitchens selv var før han «konverterte» og plutselig fikk mange nykonservative venner.

Sommeren 2005 leste unge Daily en artikkel på nett som forsvarte invasjonen av Irak. Forfatteren angrep de liberale som brukte all sin energi på å kritisere Bush istedenfor å bidra til å bygge opp Irak igjen. Mark var egentlig motstander av krigen, men skiftet mening. Deretter skiftet han klær, og vervet seg som soldat i Irak. I sommer fikk Hitchens, via en venn, tilsendt en artikkel fra Los Angeles Times, hvor det sto at det var hans forsvar for Irak-invasjonen som sendte Daily ut i felten. Jeg frøs til is, forteller Hitchens, når det gikk opp for ham at han var medskyldig i et menneskets død. Men er han det? Skyldig?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.