Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordre: Bomb!

Like før midnatt i går ga NATO grønt lys for flyangrep på serbiske militære mål i Serbia og Kosovo. Nå er det bare president Slobodan Milosevic som kan hindre at NATO går til krig mot landet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var NATOs generalsekretær Javier Solana som ga ordren om angrep. Han tok den historiske, politiske beslutningen om å gå til krig mot en selvstendig nasjon. Nå er det opp til NATOs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, å ta den militære beslutningen om når angrepet skal settes i gang, mot hvilke mål først og med hva slags våpen.

Avviste

NATO ga ordre om krig etter at Slobodan Milosevic ble gitt en aller siste sjanse til fred og avviste den. Richard Holbrooke, den amerikanske spesialutsendingen, måtte bare slå fast at hans møte i Beograd med Milosevic i går var totalt mislykket.

Forbereder

I USA forberedte Bill Clinton landet sitt på krigen. Hvis Milosevic ikke har vilje til krig, må USA og NATO begrense hans evne til krig, understrekte Clinton. I London sa Tony Blair at NATO har gitt kosovoalbanerne sitt ord, og at tida var inne for å innfri løftene.

Uvillig

Vil Milosevic gi seg så snart bombene faller? I så fall må han godta både en fredsavtale med kosovoalbanerne og en fredsstyrke fra NATO i Kosovo . I møtene med Holbrooke var han ikke engang villig til å diskutere dette, avslørte den amerikanske utsendingen i går.

BOMBEORDRE: NATOs generalsekretær Javier Solana (t.h.) ga i går NATO-styrkene beskjed om å bombe etter at fredsmekler Richard Holbrooke mislyktes.