Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øresus rammer 600 000

Nå er det dokumentert: Den fryktede sykdommen tinnitus sender titusener av nordmenn inn i en tilstand av angst, depresjoner, søvnløshet og sosial isolasjon. Forbruket av nerve- og sovetabletter er skremmende høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men arbeidslivet og bedriftshelsetjenesten tar ikke øresus på alvor.

Anslagsvis 600 000 nordmenn er rammet av fantomlydene. Følgene for disse er langt mer alvorlige enn ekspertene hittil har trodd. 17500 av dem er invalidisert. Ule- og fosselydene i hjernen har ødelagt både familie- og arbeidsliv.

Det dokumenteres i en undersøkelse av 1200 tinnitus-rammede, gjennomført av Hørselhemmedes landsforbund.

Rapporten overleveres Helse- og sosialdepartementet fredag denne uka. Og nå forventes politisk handling.

- Skremmende

- Tallene over psykiske problemer, sosial isolasjon og bruk av sove- og nervemedisiner er skremmende høye, sier forsker Steinar Birkeland etter å ha avsluttet rapporten om tinnitus-rammedes levekår og mestring av hverdagen.

  • Halvparten av dem med øresus er plaget av angst og depresjoner.
  • En av tre er faste brukere av nerve- og sovemedisin.
  • 27 prosent er rammet av matthet og svimmelhet.
  • 30 prosent er anspent og oppjaget.
  • Folk med øresus er gjennomgående hyppigere rammet av psykiske lidelser enn folk flest.

Åtte prosent av Norges befolkning har «lettere lidelser» ifølge Rådet for psykisk helse, mot 26 prosent av dem med øresus.

Avvises på jobben

Forskeren er om mulig enda mer sjokkert over arbeidslivets uvitenhet om lidelsen.

Mange pasienter er overømfintlige for lyder på arbeidsplassen, men bare halvparten går til ledelsen og ber om tilrettelegging: Av dem blir 25 prosent avvist av arbeidsgiveren. Bedriftslegens kunnskap om tinnitus er ikke bedre:

- Av dem som har gått til bedriftshelsetjenesten, har kun 24 prosent fått en ordentlig utredning. 20 prosent blir avvist fordi tinnitus ikke blir betraktet som noe problem.

Gjennombrudd

- Vi har et håp om at Bondevik-regjeringen tar tak i samfunnsproblemet, og gjør noe for denne gruppa, sier generalsekretær Johan Martin Leikvoll i Hørselhemmedes landsforbund.

- Legenes kunnskap om tinnitus er ekstremt dårlig. Det er tvingende nødvendig at almenpraktikerne øker kompetansen, slik at de kan sende folk til hørselssentralene, i stedet for bare å si: «Dette må du leve med.»
Forskere ved Universitetet i Buffalo i USA har for første gang påvist at øresus stammer fra bestemte regioner av hjernen.

- Ved å identifisere hjerneregionene som forårsaker tinnitus, har vi tatt et avgjørende steg mot en kur mot denne invalidiserende sykdommen, sier forskningsleder Alan H. Lockwood til tidskriftet Neurology. Tinnitus blir imidlertid fortsatt betraktet som en uhelbredelig lidelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!