Organdonasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell får neppe regjeringskollegene med på sitt forslag om å snu det norske systemet for organdonasjon. Solhjell ønsker å innføre en ordning der borgerne i utgangspunktet har gitt sin aksept til at helsevesenet, i forbindelse med dødsfall, kan bruke deres organer for å redde andres liv, med mindre man aktivt motsetter seg det og lar seg føre i et nei-register. Senterpartiet vil vurdere forslaget, mens Ap’s helsepolitiske talsmann på Stortinget, Jan Bøhler, avviser det som unødvendig dramatisk. Han viser til at det årlig er behov for 200-300 organer og at Solhjells forslag blir for omfattende.

Likevel leser vi stadig om mennesker som er helt avhengig av et nytt organ for å overleve, samtidig som det er for få som har sagt seg villig til å donere. Et mindre dramatisk forslag vil være noe som Bøhlers partifelle Erik Dalheim foreslo for noen år siden, nemlig å ta spørsmålet opp når folk tar sertifikat. Da får myndige personer anledning til å tenke over situasjonen samtidig som de blir minnet om hvor farlig trafikken er. Uansett hva som måtte egne seg, er det prisverdig å reise debatten for å øke folks bevissthet om donasjon. Når ulykken er ute er det for seint å spørre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer