Organdonasjonene i Nederland kan bli endret totalt etter at motstander mistet et tog og gikk glipp av avstemningen i parlamentet

- Offentlig transport kan noen ganger være skuffende.

MOTSTANDER: Frank Wassenberg. Foto: <a href=https://www.partijvoordedieren.nl/onze-kamerleden>Partij voor de Dieren</a>
MOTSTANDER: Frank Wassenberg. Foto: <a href=https://www.partijvoordedieren.nl/onze-kamerleden>Partij voor de Dieren</a> Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politikerne i Underhuset i Nederland stemte i går for å endre organdonasjonlovgivningen, slik at organer kan tas fra avdøde, med mindre avdøde har motsatt seg det, melder blant annet RTL Nieuws.

Avstemningen endte 75-74 i favør av å endre loven. Resultatet omtales som en overraskelse. Og det ville blitt annerledes hvis Frank Wassenberg fra Partij voor de Dieren (Dyrenes parti), uttalt motstander av lovforslaget, hadde vært til stede i salen. Men han rakk ikke fram, fordi han fikk problemer i togtrafikken.

- Han gjorde sitt beste for å være der i tide, men offentlig transport kan noen ganger være skuffende, sier en talsperson for partiet til RTL Nieuws.

Wassenberg selv skriver på Twitter at det var en enorm blunder.

Trenger nytt flertall

Lovforslaget må også behandles i Senatet, og RTL Nieuws skriver at det langt fra er sikkert at det vil gå gjennom der. Dutch News skriver at tilhengerne nå har 33 antatt sikre stemmer der, men at de trenger 38 for å få flertall. Forlagsstiller Pia Dijkstra håper det vil gå gjennom.

Med denne kampanjen vil de få flere til å donere

- Dette er glimrende nyheter for alle som står på ventelista for å få organer, sier hun ifølge Dutch News.

De hevder 150 personer årlig dør i landet mens de står på ventelista, og det er stor mangel på organdonorer.

Enkelte andre europeiske land har liknende regler.

Lang kø

Ifølge den norske stiftelsen Organdonasjon har Nederland tidligere forsøkt en liknende ordning som nå foreslås, men at det ikke ble fortsatt fordi det var «en voldsom storm av protester fra befolkningen mot at staten skulle bestemme over kroppene deres». Stiftelsen mener liknende tendenser i den norske debatten har stått i veien for en slik ordning i Norge.

- Med en slik ordning er man nødt til å være 100 prosent sikker på at alle kjenner til ordningen. Dette for å unngå at mennesker som er imot donasjon - men ikke har registrert seg - blir donorer. Å sikre seg dette er tilnærmet umulig, skriver stiftelsen på sine hjemmesider.

Også i Norge er det behov for flere donorer.

- Til enhver tid står det mellom 350 og 450 pasienter på venteliste i Norge. Pr. 31. desember 2015 stod det i alt 420 på venteliste. Dessverre er det ikke mange nok organer for å dekke behovet – som blir stadig større. Fremdeles dør pasienter mens de venter, skriver stiftelsen.

De som ønsker å donerere organer etter sin død i Norge oppfordres til å fylle ut et donorkort, ha en donorapp, og varsle sine pårørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer