- Organer falt fra himmelen

Slik beskriver de første på ulykkesstedet synet som møtte dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om bord på det styrtede Malaysia Airline-flyet befant det seg 298 personer. Minst tre av dem var spebarn. 100 av dem skulle på en aids-konferanse. 173 av dem var nederlendere. 15 av dem var besetningsmedlemmer. En av dem tøyset på forhånd om at flyet ville forsvinne. 20 passasjerer er fortsatt ikke gjort rede for.

Ingen av passasjerene overlevde da flyet i går ble skutt ned.

• Få siste nytt i vårt livestudio!

- Noe falt fra himmelen NYTimes skriver i dag om hvordan det var å være vitne til at flyet styrtet. Om synet av organer som falt fra himmelen. Om brennende vrakdeler og lik som møtte de første på ulykkesstedet.

Vrakrestene, de døde kroppene og deres eiendeler ble funnet i går ettermiddag ved Torez, omtrent 40 kilometer fra den russiske grensa.

De første på stedet var beboere fra den lille kullgruvebyen Gravbovo. Gruvearbeideren Oleg Georgievich (40) trodde byen ble bombet da han i 16-tida i går hørte eksplosjonen. Han gikk ut på balkongen sin og så noe som falt fra himmelen. Det liknet tøystykker, forteller han til NYTimes.

- Men det var menneskekropper.

- Vi var i sjokk Ved vrakrestene lå også flere døde. Blant annet en kvinne i en svart genser. Hun lå på ryggen med den ene armen hevet i været. Ansiktet hennes var fult av blod, skriver NYTimes.

SPREDD UTOVER: Flyet, som skal ha blitt skutt ned, styrtet fra en høyde på 10 000 meter og vrakrestene ble spredd over et stort område øst i Ukraina nær grensa til Russland. Foto: DOMINIQUE FAGET/ SCANPIX
SPREDD UTOVER: Flyet, som skal ha blitt skutt ned, styrtet fra en høyde på 10 000 meter og vrakrestene ble spredd over et stort område øst i Ukraina nær grensa til Russland. Foto: DOMINIQUE FAGET/ SCANPIX Vis mer

- Det var fryktelig. Vi var i sjokk, sier en mann fra redningsmannskapene til avisa. Han er separatistopprører og vil bare siteres ved fornavnet Sergei.

I gresset, blant vrakrester og døde kropper, lå også eiendeler fra de 289 omkomne. En rosa barnebok. En bok med klistremerker i. Noen kort fra en kortstokk. Toalettsaker. Ansiktskrem, parfyme, en barberhøvel. Hvite tøfler. Et blått teppe. En rød koffert.

Litt lenger unna lå en sykkel, praktisk talt intakt, skriver NYTimes.

Sender team Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur og hadde en marsjhøyde på 10 000 meter (33 000 fot) da kontakten med bakken ble brutt.

Malaysiske myndigheter vil nå reise til Ukraina for å iverksette en uavhengig etterforskning av styrten. De sender et katastrofeteam på 62 mennesker.

På stedet bidrar allerede lokale gruvearbeidere i søke- og hjelpearbeidet.

Det skal imidlertid være vanskelig og farlig å komme seg til området hvor flyet ligger spredt på bakken, siden veien fra Donetsk inneholder fem vaktposter som kontrolleres av separatistene, skriver nyhetsbyrået AP.

Men for første gang på flere måneder er det ikke tegn til kamper i området - til tross for at det ikke foreligger noen offisiell avtale om våpenhvile.

Svarte bokser Viktig i den første fasen nå blir å finne flyets ferdsskrivere, svarte bokser og opptaksutstyr. Det har kommet ulike meldinger om hvor mye av dette som så langt er funnet.

• Ukrainske myndigheter skal ha opplyst at de har funnet minst én svart boks og begge ferdsskriverne til flight MH17.

• Pro-russiske opplyser imidlertid at de har åtte av tolv av flyets opptaksutstyr, skriver AP.

• Separatistene som kontrollerer området hvor flyet gikk ned, sier at de har funnet de fleste av flyets svarte bokser og vurderer nå hva de skal gjøre med dem.

- Ansvarlige må dømmes Ifølge Malaysias transportminister Liow Tiong Lai er 173 av passasjerene er nederlendere, 44 fra Malaysia, 27 fra Australia, 12 fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia, én fra New Zealand, én fra Canada og én fra Filippinene.

Han sier at ukrainske og amerikanske myndigheter har konkludert med at flyet ble skutt ned.

- De som står ansvarlige for dette, må dømmes, sa han.

BIDRAR: På stedet bidrar allerede lokale gruvearbeidere i søke- og hjelpearbeidet. Foto: Dmitry Lovetsky/ AP / Scanpix
BIDRAR: På stedet bidrar allerede lokale gruvearbeidere i søke- og hjelpearbeidet. Foto: Dmitry Lovetsky/ AP / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer