Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Organer tilgjengelig på nettet

Verdens første internett-transplantasjon i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først nektet legene å gjennomføre transplantasjonen. Nyren som er så livsviktig for den amerikanske pasienten Bob Hickey var nemlig anskaffet på alt annet enn normalt vis - gjennom nettsiden MatchingDonors.

Nettjenesten krever opp til 2000 kroner i måneden for at pasientene skal få lov til å legge ut profilen sin, skriver BBC. Det forelå dermed mistanke om at organet kostet penger, og kjøp og salg av organer er strengt ulovlig.

Men St. Luke's-sykehuset i Denver har valgt å gjøre et unntak for Hickey, som mistet den ene nyren og ødela den andre gjennom sin kreftsykdom.

- Dette betyr ikke at vi aksepterer slike nettsteder, sier sykehusets direktør Mimi Roberson til Reuters.

Operasjonen har ført til voldsom debatt i USA. Det mange frykter er selvsagt at de mest betalingsdyktige skal sikre seg donorer raskt, mens de som ikke har råd må stille seg bakerst i køen. Hickey hevder han kun har betalt for donorens reiseutgifter, ca. 5000 dollar. Dette er første kjente tilfelle der noen får operert inn et organ som er skaffet via internett.

Mannen som donerte nyren, Rob Smitty, er svært glad for at sykehuset bestemte seg for å gjennomføre operasjonen.

- De gir meg lov til å gjøre noe godt for denne mannen, sier han.

Operasjonen settes i gang i dag.

HISTORISK: Et sykehus i Denver gjennomfører i dag transplantasjon av et organ anskaffet gjennom internett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media