Organisasjon i knipe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag feirer FN 57 år som verdens mest omfattende organisasjon av selvstendige stater. Samtidig er FNs troverdighet som arena for håndtering av internasjonal fred og sikkerhet truet. Forhandlingene om Irak-resolusjonen i Sikkerhetsrådet kan bryte sammen. Og president George W. Bush har gjort det klart at USA vil aksjonere alene mot Irak hvis FN ikke gjør jobben med å avvæpne Saddam Hussein. USA har kjempet for en resolusjon som åpner for bruk av makt dersom Saddam Hussein ikke gir opp sine masseødeleggelsesvåpen. Russland og Frankrike har strittet imot. Begge land har foreløpig nektet å gi Washington fullmakt til å bruke militærmakt mot Saddam.
  • Helt siden første dag etter Golfkrigen i 1991 har Irak vært en kattepine for FN. USA og de andre vetomaktene i Sikkerhetsrådet har kjørt sine egne nasjonale løp. Russland og Frankrike har vært motivert av økonomiske interesser i Saddams Irak, og USA har sammen med Storbritannia drevet en stille luftkrig mot Saddam uavhengig av FN. USA har aldri lagt skjul på at landets mål er å fjerne Saddam Hussein fra Bagdad. Det er en målsetting som har vært i direkte strid med oppgaven FN er gitt; å administrere et sanksjonsregime for å fravriste Saddam Hussein alle hans masseødeleggelsesvåpen. Det er ikke første gang Irak-spørsmålet truer med å sprenge Sikkerhetsrådet, men aldri har mer stått på spill enn nå.
  • Verdens eneste gjenværende supermakt har tilstrekkelig makt til å klare seg alene. Det har George W. Bush aldri lagt skjul på. Men bryter USA med FN i Irak-spørsmålet, får vi en ny og dramatisk dreining av amerikansk utenrikspolitikk. Det vil være en dreining haukene i Bush-administrasjonen vil feire, men den kan drepe visjonen om kollektive sikkerhetsløsninger i regi av den eneste verdensorganisasjon der alle land er med. USA var i 1945 pådriveren for en effektiv verdensorganisasjon, et FN som skulle forsikre verden mot en ny ødeleggende verdenskrig. Vi håper inderlig George W. Bush ikke velger å bryte en 57-årig lang linje i amerikansk utenrikspolitikk, men vi frykter det verste.