Organisasjon i Oslo støtter drapsordren mot Rushdie

Bergen (NTB-Audun Stølås): En islamsk fundamentalistisk organisasjon som propaganderer for drapsordren mot den britiske forfatteren Salman Rushdie og oversettere og forlegger av boken «Sataniske vers», har kontor i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskop Per Lønning opplyser dette i sin siste bok «Fundamentalisme - ord til fordømmelse - ord til fordummelse?».

Da boka ble lagt fram på en pressekonferanse i Bergen i dag, betegnet Per Lønning denne opplysningen som et apropos til den nye fokuseringen på drapsforsøket på forlegger William Nygaard.

Organisasjonen heter Central Institute of Minhaj-ul-Quran og driver sin virksomhet i 40 land. Den ble stiftet i 1980 av professor Muhammad Tahir-ul-Qadri, som var en pådriver for at den islamske høyesterett i Pakistan skulle vedta drapsordre mot mennesker som vanhelliger profeten Muhammed og Islams hellige skrift Koranen. Organisasjonen sprer bøker og annen litteratur som forsvarer drapsordren.

Tilfeldig

Per Lønning kom tilfeldigvis over denne organisasjonen for to år siden da han var foredragsholder om fundamentalisme på et seminar i Oslo. To representanter for organisasjonen ga ham da to bøker - en på norsk og en på engelsk - som var skrevet av professor Muhammad Tahir-ul-Quadri, og der ordren om drap på Rushdie blir forsvart.

Lønning sier at han ikke har gått til politiet med opplysningene om at denne organisasjonen har kontor i Oslo.

- Jeg påstår ikke at det er noen direkte forbindelse mellom denne organisasjonen og drapsforsøket på William Nygaard, sier Per Lønning.

Begrepsstudie

Lønnings bok bygger på en studie av hvordan ordet fundamentalisme er blitt brukt og misbrukt etter at det i 1920 første gang dukket opp i et amerikansk baptistblad. I sin studie ser Lønning på bruken av ordet i amerikansk politikk, islam, jødedom og kristendom. Lønning er tilknyttet Christian Michelsens Institutt i Bergen.

Lønning definerer fundamentalisme som en overbevisning om å eie den fullkomne sannhet fordi den står i et hellig skrift. Et eksempel på det er synet på staten Israel.

- Avisen Dagen i Bergen og det sterkt Israel-vennlige Karmelinstituttet er fundamentalistiske i dette spørsmålet fordi de bruker Bibelens anvisninger av grensene for Israel på Davids og Salomos tid som grunnlag for sitt syn på dagens politiske virkelighet, sier Lønning.